FC Barcelona a anuntat miercuri ca a realizat o cifra de afaceri record in sezonul 2009/2010: 445,5 milioane de euro, aceasta suma reprezentand "cele mai mari venituri obtinute de un club, din orice sport si din orice tara". Cu un profit de 11,1 milioane de euro, Barca si-a depasit pana si propriile asteptari.

Barca - Real, 28 noiembrie, Nou CampFoto: Hotnews

"Cele 445,5 milioane de euro reprezinta un record in istoria Barcelonei, cel mai mare venit anual al unui club sportiv din orice sport, inclusiv cele din Statele Unite. Acesta inseamna 16% mai mult decat anul trecut, cu 10% mai mult decat am preconizat avand in vedere si contextul crizei generale", a declarat trezorierul clubului catalan, Xavier Sala i Martin, potrivit publicatiei spaniole Marca.

Primul club din orice sport care a reusit sa depaseasca 400 milioane de euro intr-un singur an a fost Real Madrid, in sezonul 2008/2009, rivalii de la Barcelona reusind acum sa ii surclaseze pe madrileni.

Barcelona a obtinut cea mai mare parte din venituri din drepturile TV si premiile venite de la UEFA (38%), urmate de cele din marketing (27%), dar si din vanzarea biletelor la meciuri (26%). Clubul catalan a obtinut in sezonul 2009/2010 15 milioane de euro si din vanzarea unui teren in Sant Joan Despi.

"Cand toata lumea pierde, Barcelona a fost capabila sa isi mareasca cifrele cu 16% pe an", a adaugat Sala i Martin.

Cheltuielile au crescut si ele in acest sezon cu 18%, cea mai mare suma indreptandu-se catre salariile si bonusurile platite jucatorilor, care s-au ridicat la 305 milioane. Cheltuielile de exploatare au ajuns la 428 milioane de euro, iar cheltuielile financiare la 7,8 milioane de euro.

Noul consiliu director care va prelua clubul la 1 iulie va beneficia de venituri viitoare in valoare de 700 milioane de euro. Din aceasta suma, 600 milioane de euro vor veni dintr-un nou contract de televiziune semnat pentru urmatorii patru ani, dar si din alte contracte de publicitate. Trezorierul a marturisit ca Barcelona are o oferta de 22 de milioane de euro pentru a continua sa poarte logo-ul Unicef pe tricou.