Eliminarea rusinoasa a Frantei de la Mondialul din Africa de Sud a devenit deja o problema politica, dar FIFA ii avertizeaza pe guvernanti sa nu se amestece in fotbal. Aceasta atentionare a forului mondial vine dupa ce presedintele Nicolas Sarkozy a avut o intalnire cu Thierry Henry, dar si dupa anumite declaratii ale ministrului Tineretului si Sportului din Franta.

Nationala Frantei, aparata de FIFAFoto: Reuters

"Am vorbit cu cei de la Ministerul Sportului si le-am spus sa fie foarte atenti. Exista o autonomie in miscarea sportiva si nu pot exista interventii politice in ceea ce s-a intamplat la nationala", a declarat secretarul general al FIFA,Jerome Valcke, potrivit Reuters.

Ministrul Tineretului si Sportului, Roselyne Bachelot i-a criticat pe "liderii imaturi" din echipa Frantei, declarand si faptul ca demisia presedintelui Federatiei Franceze de Fotbal (FFF), Jean-Pierre Escalettes, este "inevitabila". "Cu siguranta vom fi cu ochii pe ceea ce se intampla in Franta. Nimeni nu poate cere altcuiva demisia. Acea persoana a fost aleasa in functia respectiva. Daca simte ca a gresit in ceea ce a facut, atunci poate sa demisioneze", a adaugat oficialul FIFA.

"Nu vom avea o abordare diferita pentru ca este o tara europeana. Ei pot sa se intalneasca, pot vorbi, pot gasi metode ca lucruri de acest fel sa nu se mai intample, pot cere ca anumite persoane implicate sa-si ceara scuze, dar daca va fi un alt fel de implicare, FIFA va reactiona", a atentionat Valcke.

Intrebat despre intalnirea dintre Sarkozy si Henry, Valcke a declarat: "Aceasta este o metoda a francezilor de a aborda o problema. Poate ca oamenii au luat acest lucru ca o gluma proasta. In Franta nu este o gluma proasta, ci este o poveste trista si multi francezi au sentimentul ca au fost inselati de acesti jucatori".

"Politicienii nostri sunt destul de intelepti. Franta este o tara diplomata. Sunt sigur ca politicienii vor intelege si vor sti pana unde sa mearga si ce trebuie sa evite", a adaugat oficialul FIFA.