Cartonase rosii aratate prea usor sau pentru faulturi inexistente, goluri anulate pentru motive incerte sau goluri validate gresit. Acestea sunt unele dintre deciziile luate de catre arbitri la Cupa Mondiala din Africa de Sud, decizii care au schimbat cursul jocului si uneori au fost chiar decisive. Pe langa lipsa spectacolului, vuvuzele sau o minge "buclucasa", pe lista controverselor de la Mondial se adauga si arbitrajul.

Decizii contestate ale arbitrilor de la MondialFoto: Reuters

Kaka a primit primul sau cartonas rosu in tricoul nationalei Braziliei dupa un presupus cot aplicat in figura ivorianului Kader Keita. Arbitrul francez Stephane Lannoy i-a aratat mult prea usor al doilea cartonas galben brazilianului, cand cel premiat cu un "Oscar pentru simulare" trebuia sa fie Keita. "Nu vreau sa vorbesc despre eliminarea mea. Imaginile spun totul", a declarat atunci Kaka. Si aceasta nu a fost singura decizie gresita a centralului, Lannoy validand un gol marcat de Luis Fabiano dupa o preluare cu mana a balonului.

Printre deciziile ciudate ale arbitrilor la Mondial se numara si golul anulat echipei SUA de catre oficialul din Mali, Koman Coulibaly, aflat la primul sau meci de la CM, sau eliminarea de luni a elvetianului Behrami, cand chilianul Vidal s-a aruncat pe jos zvarcolindu-se inainte ca adversarul sau sa isi apropie cotul de el. "Cartonasul rosu nu trebuia sa fie nici macar galben", a declarat dupa meci selectionerul Elvetiei, Otto Hitzfeld.

Arbitrii de la Mondial sunt aparati de oficialii FIFA, care au declarat ca nu vor lua nicio masura pentru greselile comise: "Toti, dupa cum am si vazut in toate meciurile, sunt foarte bine antrenati si pregatiti. Si nu vorbesc doar despre arbitrii din Europa ci si de cei din alte confederatii. Suntem foarte multumiti de performanta arbitrilor. Datoria arbitrilor nu este sa isi explice deciziile ci sa incerce sa faca tot ceea ce pot mai bine pe terenul de joc. In caz contrar ei nu sunt concentrati pe meci, ci pe media", a declarat Jose-Marcia Garcia-Aranda, presedintele departamentului de arbitraj al FIFA.

"Cei mai buni jucatori din lume, atunci cand sunt pe teren, fac lucruri minunate. Dar, de asemenea, fac si greseli. Nu cred ca poate fi pusa la indoiala credibilitatea fotbalului pentru ca cei mai importanti fotbalisti din lume in loc sa inscrie goluri rateaza", a adaugat Garcia-Aranda.

"Pentru toti arbitrii acest eveniment este unul foarte important. Ne stim foarte bine arbitrii. Stim ca iau decizii bune pe teren, dar se mai intampla ca unii sa mai si greseasca. Este normal. E in firea umana. Daca toate deciziile arbitrilor ar fi fost in intregime bune, atunci poate nu vorbim de fiinte umane", a concluzionat oficialul FIFA.