MIT sau REALITATE: Se pot transforma vuvuzelele africane dintr-un zgomot iritant intr-o potentiala ocazie de incident diplomatic?

Vuvuzelele, simbolul CMFoto: Reuters

Vuvuzelele sunt un subiect nu numai "zgomotos" ci si foarte aprins si de aceea foarte sensibil. Originile sunt disputate intre America Latina si Africa de Sud. Cert este ca au prins in Africa de Sud si asta e ceea ce conteaza. Ca termen, unii spun ca provine din "zulu vuvu" - a face galagie, altii cred ca vine de la slangul folosit in townships (asezamintele informale ale negrilor din periferiile oraselor) pentru dus, altii spun ca ar veni de la cornul de Kudu (o specie africana de cerb). (mai multe detalii aici)

Pentru marea majoritate a africanilor vuvuzelele sunt un element de mandrie identitar africana. Atacurile/criticile europenilor/nordicilor referitoare la utilizarea lor pe stadion sunt asimilate de unii (e vorba chiar si de intelectuali fini) ca noi forme de "imperialism al albilor" care vor inca si astazi sa dea lectii Africii la ea acasa, tratand-o ca pe un copil. Daca subiectul nu va fi tratat cu atentie, "chestiunea vuvuzelelor" poate genera chiar probleme serioase!

MIT sau REALITATE: Doar turistii bogati ocupa tribunele unui Campionat Mondial derulat intr-o regiune puternic atinsa de saracie?

Tribunele Campionatului Mondial 2010 sunt destul de pline. Din perspectiva pretului, biletele au fost oferite (chiar daca nu din primele stadii) pentru toate categoriile. In Africa de Sud exista deja o clasa de mijloc, in continua crestere printre cetatenii majoritari, care-si poate permite participarea la asemenea evenimente. Desigur exista saracie in Africa de Sud insa si pentru cei mai saraci, in fiecare oras, sunt amenajate gratuit dar exemplar (din punct de vedere tehnic si al sigurantei) parcuri de vizionare publica, unele din acestea amplasate chiar in mijlocul acelor asezaminte informale. Insa in Africa de Sud e acum iarna si frigul si ploile (adesea extrem de abundente) pot fi considerate motive pentru participari mai scazute la anumite meciuri.

MIT sau REALITATE: Organizarea unui Campionat Mondial intr-o tara saraca ii poate schimba fata?

Impactul social este foarte mare, in special in fazele de pregatire cand s-a investit enorm in infrastructura (sosele, aeroporturi, stadioane, gari, noi linii de transport in comun). Ramane de vazut ce se va intampla cu locurile de munca ce vor disparea insa, evident, infrastructura ramane. Terasele in Africa de Sud au fost si raman pline, africanii sunt foarte petrecareti, plini de viata! Ritmul muncii, desi nu pare la prima vedere, dupa ce vezi rezultatele se dovedeste a fi uimitor. In Cape Town - de exemplu - in doar doi ani au aparut adevarate miracole: intersectii supraetajate de cea mai inalta calitate, un aeroport ultra-modernizat, un stadion de top, sosele. Pentru marea majoritate a sud-africanilor (care au un loc de munca) se aplica formula: "Work hard, play harder!"

MIT sau REALITATE: Stadioanele din Africa de Sud sunt nesigure?

Siguranta pe stadioane este deocamdata ireprosabila, avand in vedere si presa extrem de negativa premergatoare Campionatului. Atat politia cat si curtile judecatoresti sunt foarte eficiente, orice nelegiuire comisa in jurul Campionatului Mondial fiind condamnata in 24 de ore. S-au dat sentinte de 15 ani de inchisoare pentru jaf!

MIT sau REALITATE: Se pricep africanii la petreceri cel putin la fel de bine ca si brazilienii?

Evident anumite strazi sunt pline, in special inainte si dupa ce joaca Africa de Sud. Exista strazi unde cluburile si restaurantele pulseaza aglomerate 24 de ore, 7 zile pe saptamana. Atmosfera in pub-uri este superba si puterea africanilor de a face haz de necaz e impresionanta. Sloganul acestui Campionat Mondial, perfect ales pentru spiritul Africii cu accentele majore pe senzatii, este: "Feel it! It is here!". In urma meciului pierdut de Africa de Sud in fata Uruguay-ului, baietii (si fetele!) cantau cu aceeasi bucurie: "Feel it! It is gone!".

Sportul are capacitatea aproape mistica de a solidariza si acesta este castigul major al Africii de Sud, o societate inca divizata rasial. Numai si pentru acest motiv decizia ca, in 2010, Campionatul Mondial sa fie organizat in Africa de Sud a fost inspirata!