Doi somalezi au fost ucisi si alti 40 de tineri au fost arestati de catre militantii islamisti in ultimele doua zile pentru ca au urmarit meciurile Cupei Mondiale la televizor. Dupa aceste abateri de la ordinele lor, militantii au amenintat ca iubitorii fotbalului din Somalia vor fi biciuiti in public sau mai rau daca sunt prinsi ca se mai uita la Cupa Mondiala la televizor. Militantii sunt de parere ca tinerii nu ar trebui sa se uite la meciurile de fotbal deoarece "le distrage atentia de la sfantul jihad".

Mondialul, interzis in zonele controlate de islamistiFoto: Reuters

Militantii islamisti au avertizat inca dinaintea startului Cupei Mondiale ca ii vor pedepsi pe cei care vor fi prinsi uitandu-se la televizor la cupa Mondiala. Grupurile de islamisti patruleaza zonele pe care le controleaza, cautand oameni care se uita la meciuri.

Sambata, doi oameni au fost ucisi si alti zece au fost retinuti de catre militanti intr-o zona din nord-estul capitalei Mogadishu, dupa ce au fost prinsi in propriiile case uitandu-se la meciul Algeria-Slovenia. "Ma uitam cu un ochi la televizor si cu celalalt la usa. Sunetul de la televizor era oprit", a declarat pentru BBC un somalez care traieste intr-o zona controlata de militantii islamisti si care a indraznit sa se uite la meci.

Fanii privesc meciuri in secret sau in putinele zone controlate de fortele guvernamentale. O sala de cinema mica dintr-o zona a capitalei Mogadishu care este controlata de guvern a devenit locul de "pelerinaj" al iubitorilor de fotbal.

Mohamed Abdi Aros, purtator de cuvant al gruparii Hizbul-Islam a declarat ca Somalia ar trebui sa respecte aceasta interdictie de a urmari Cupa Mondiala: "Ii avertizam pe toti tinerii din Somalia sa nu indrazneasca sa se uite la meciurile Cupei Mondiale. Este o risipa de bani si timp, iar ei nu vor obtine nimic si nu vor capata mai multa experienta daca se vor uita la niste oameni nebuni care alearga de colo-colo".

Duminica seara, militantii au mai arestat inca 30 de persoane, majoritatea adolescenti. Un martor, citat de AP, a declarat ca militantii au atacat doua case din orasul Afgoye, localitate aflata langa capitala Somaliei, in timp ce fanii se uitau la meciul dintre Germania si Australia. Unul dintre liderii gruparii, Sheikh Abdisamad Abdulahi a confirmat cele intamplate: "Trupele noastre au intrat in camerele lor si i-au arestat pe toti. Au incalcat ordinele noastre de a nu urmari astfel de meciuri. Avertizez toti tinerii sa nu se uite la meciuri. Daca vom gasi pe cineva care nu ne urmeaza ordinele, ii vom pedepsi".

Islamistii au interzis in zonele controlate de ei toate formele de divertisment considerate neislamice, precum jocurile video sau orice fel de sport.