Vuvuzela e "in pericol" de a fi interzisa. Dupa nenumarate plangeri venite din partea jurnalistilor, a suporterilor, dar si a echipelor nationale de la Mondialul din Africa de Sud, presedintele Comitetului de Organizare a CM din Africa de Sud, Danny Jordaan, a declarat ca ar putea interzice vuvuzelele de pe stadioane, "daca sunt motive pentru a face acest lucru".

Vuvuzela are "zilele numarate"Foto: Reuters

Suporterii fotbalului din intreaga lume au facut cunostinta cu deja celebrele vuvuzele la Cupa Confederatiilor din 2009, iar la Mondial vuvuzela-mania a "explodat". Desi unele studii au aratat ca expunerea prelungita la sunetul provocat de vuvuzele poate duce la pierderea auzului (o vuvuzela emite 131 decibeli), FIFA a hotarat sa nu le interzica, deoarecea acestea fac parte din cultura fotbalistica a sud-africanilor.

Acum insa, dupa trei zile de la startul Mondialului, presedintele Comitetului de Organizare a declarat ca ia in calcul o posibila interzicere a instrumentelor respective. Intrebat daca exista posibilitatea de a scapa de ele, Jordaan a declarat pentru BBC: "Daca sunt motive pentru a face acest lucru, atunci da. Am avut plangeri de la televiziuni si persoane fizice si incercam sa evaluam situatia. Am spus ca vom lua actiune daca ii enerveaza pe cei de pe teren".

"Am incercat sa stabilim o oarecare ordine. Le-am cerut sa nu foloseasca vuvuzelele in timpul intonarii imnurilor nationale sau in timpul anunturilor de pe stadion. E dificil, dar incercam sa ne descurcam cum putem mai bine", a mentionat Jordaan, care a adaugat ca personal nu este un fan al vuvuzelei: "As prefera cantatul. Intotdeauna cantatul a oferit o atmosfera minunata pe stadioane si as incerca sa ii incurajez sa cante. In zilele de lupta contra apartheidului noi cantam. In intreaga noastra istorie abilitatea noastra de a canta ne-a inspirat si ne-a condus emotiile".

Printre contestatarii vuvuzelelor se afla si jucatorii nationalei Frantei. "Nu putem dormi noaptea din cauza vuvuzelelor. Oamenii incep sa sufle in ele de la sase dimineata. Nu ne putem auzi unul pe altul pe teren din cauza lor", a declarat capitanul Patrice Evra. Nici Yoann Gourcuff nu este fan al vuvuzelelor: "Nu ne intelegem pe teren. Este prima data cand ni se intampla si cand suntem nevoiti sa ne intelegem doar prin semne. Nici macar eu nu pot sa aud ce ii spun coechipierului meu".

Olandezii au facut "greseala" de a avea un prim antrenament deschis in Africa de Sud, la care au participat 3.000 de persoane. Vuvuzelele nu au lipsit, ceea ce l-a facut pe antrenorul "Portocalie Mecanice" sa nu-si mai doreasca aceasta experienta deoarece nu se putea intelege cu jucatorii sai.

Sud-africanii sunt mandri de vuvuzele lor, chiar daca utilizarea sa nu este chiar atat de usoara: "Buzele mele au fost umflate ultima data. De data aceasta m-am hotarat sa o iau mai usor, dar ii admir pe cei care sufla in vuvuzele. Te solicita foarte mult" a declarat un student in varsta de 20 de ani. In timp ce un altul a mentionat: "Imi place atmosfera creata, dar uitati-va la buzele mele. Sunt uscate si pline de vanatai. Am suflat prea mult in vuvuzela".

Fanii veniti din intreaga lume nu au "imbratisat" cu drag cultura fotbalistica a tarii gazda, drept pentru care au epuizat stocul de dopuri de urechi din Cape Town. Unii suporteri si-au facut insa din "dusmani" un aliat. Fanii englezi i-au gasit si o alta intrebuintare vuvuzelei: ca palnie pentru concursurile de baut."Cei mai multi oameni fac rachete din ele, eu o folosesc intr-un mod mai practic", a declarat Alex Abrahart, un tanar de 23 de ani din Brighton.