Pe 8 iunie 1990 se dadea startul Cupei Mondiale de Fotbal "Italia 90", Camerun invingand pe Argentina cu 1-0 in meciul de deschidere (una dintre marile surprize ale competitiei). Au trecut 20 de ani de la turneul castigat de Germania, nationala Romaniei fiind una dintre echipele frumoase ale campionatului (tricolorii au ajuns in optimi, faza unde au fost eliminati la penaltiuri de Irlanda).

Ciao, mascota Italia 90Foto: Reuters

World Cup Italia 90 s-a desfasurat intre 8 iunie si 8 iulie, la turneu participand 24 de echipe. Golgeterul competitiei a fost Salvatore Schillachi (6 reusite), iar media golurilor marcate a fost de 2.21 pe partida.

Grupa A: Italia, Cehoslovacia, Austria, SUA

Grupa B: Camerun, Romania, Argentina, URSS

Grupa C: Brazilia, Costa Rica, Scotia, Suedia

Grupa D: Germania, Yugoslavia, Columbia, E.A.U

Grupa E: Spania, Belgia, Uruguay, Coreea de Sud

Grupa F: Anglia, Irlanda, Olanda, Egypt

S-a jucat pe stadioanele Olimpico (Roma), San Siro (Milano), San Paolo (Napoli), Delle Alpi (Torino), Marc'Antonio Bentegodi (Verona), Sant'Elia (Cagliari), Artemio Franchi (Florenta), San Nicola (Bari), Renato Dall'Ara (Bologna), Friuli (Udinese), La Favorita (Palermo) si Luigi Ferraris (Genoa).

Romania a facut parte din Grupa B, alaturi de Argentina, URSS si Camerun, tricolorii incheind pe locul doi (trei puncte acumulate - o victorie si un egal). URSS - Romania 0-2/ Camerun - Romania 2-1/ Argentina - Romania 1-1.

Tricolorii paraseau competitia dupa 4-5 (in urma loviturilor de departajare) impotriva Irlandei. Au marcat Hagi, Lupu, Rotariu, Lupescu, a ratat Timofte. Meciul s-a disputat pe 25 iunie, la Genoa.

Germania a devenit campioana a lumii (pentru a treia oara) dupa ce a invins, scor 1-0, pe Argentina in marea finala de pe Stadio Olimpico din Roma (pe 8 iulie).

Vezi aici imnul oficial al World Cup Italia 90: