Anglia ar putea avea un mic avantaj fata de celelalte echipe de la Cupa Mondiala din Africa de Sud. Andy Harland, creatorul Jabulani, controversata minge de la Mondial, e dispus sa impartaseasca secretele balonului elevilor lui Fabio Capello.

Harland, in varsta de 34 de ani, a proiectat balonul pentru CM alaturi de o echipa de cerecetatori universitari din Loughborough, Leics, si isi apara creatia in fata criticilor venite in special din partea portarilor.

Andy Harland spune ca portarii au probleme cu mingea doar pentru ca nu sunt obisnuiti cu ea si daca ii va fi permis sa vorbesca cu fotbalistii Angliei despre "complexitatea balonului Jabulani", atunci ar putea sa le ofere un avantaj favoritilor sai. "Cu bucurie i-as spune lui Fabio Capello totul despre minge. Acest lucru le-ar oferi fara indoiala un usor avantaj in Africa de Sud. Ar putea fi diferenta intre victorie si infrangere", a declarat Harland pentru The Mirror.

"Sunt anumite lucruri pe care le poti face pentru ca mingea sa actioneze diferit, de exemplu modul in care sutezi in ea. Mai e si modul cum la mare altitudine. Sunt diferente subtile pe care i le-as impartasi cu bucurie lui Fabio", a adaugat creatorul Jabulani.

Harland a recunoscut ca a fost surprins ca pana in acest moment nimeni din echipa Angliei nu l-a contactat pentru a-l intreba despre minge: "Sunt uimit ca nimeni nu ne-a contactat pentru informatii din interior".

Jabulani, care inseamna "a sarbatori" in Zulu, este foarte usoara si conform lui Andy Harland e si cea mai stabila. Nu de aceeasi parere sunt si portarii ce vor participa la Mondial. Brazilianul Julio Cesar a criticat dur mingea declarand ca e oribila si ca se aseamana cu o minge de plastic din supermarket.