Romania a inceput cu stangul stagiul de pregatire pentru preliminariile Euro 2012. Tricolorii lui Razvan Lucescu au inregistrat prima infrangere din istorie in fata selectionatei Ucrainei, cedand cu 2-3 la Lvov. Romania a revenit de la 0-1 si a preluat conducerea (2-1), dar Ucraina a intors jocul, fiind ajutata sa castige si de autogolului lui Tamas.

Cristi Chivu (nationala Romaniei)Foto: HotNews.ro

Un inceput timid al selectionatei Romaniei in partida cu Ucraina, atacurile tricolorilor stingandu-se in apropierea careului advers. Singura ocazie notabila din primul sfert de ora a venit din partea lui Andrei Cristea. Chivu a trimis o pasa lunga spre Bilasco, jucatorul Urziceniului a reusit sa castige un duel aerian si sa-i centreze lui Andrei Cristea, insa sutul dinamovistului la coltul lung a trecut pe langa poarta.

Tricolorii au fost "fulgerati" in minutul 16, atunci cand Aliyev a trimis un sut naprasnic de la aproximativ 40 de metri din lovitura libera, lasandu-l fara replica pe Lobont. Urmatoarea jumatate de ora a fost dominata de o Ucraina increzatoare, Aliyev si Konoplianka punand din nou in pericol poarta romanilor.

In debutul reprizei secunde, Razvan Lucescu i-a introdus pe teren pe Daniel Niculae si Cocis, iar Romania a inceput sa "miste". Tamas ii da "replica" lui Aliyev in minutul 54, atunci cand egaleaza cu un sut extraordinar de la 40 de metri. In mai putin de zece minute, Romania trece in avantaj. Marius Bilasco recupereaza o minge la mijlocul terenului, ii paseaza lui Niculae, iar acesta din urma inscrie din 15 metri, dupa ce trece in viteza pe langa trei adversari.

Ucraina forteaza egalarea, iar Konoplianka si Shevchenko isi trec in cont doua faze periculoase la poarta romanilor. In minutul 69, Cocis greseste la mijlocul terenului si Ucraina pleaca pe contra-atac. Aliyev ii trimite o pasa excelenta in careu lui Shevchenko, sutul acestuia este blocat cu piciorul de Lobont, iar balonul ajunge la Konoplianka. Portarul Romaniei isi aseaza imediat coechipierii in defensiva, dar nu este atent la Konoplianka si ucraineanul egaleaza la 2 trimitand de pe partea stanga la coltul scurt, printre picioarele lui Lobont.

Atacurile continua la poarta Romaniei, Shevchenko trimite un lob peste Lobont, Chivu, in incercarea de a respinge balonul, suteaza in Tamas, iar mingea intra in poarta, deviata de jucatorul de la West Bromwich Albion. Scorul de pe tabela ramane favorabil Ucrainei pana la finalul partidei (3-2), iar Romania inregistreaza prima infrangere in fata Ucrainei.

Echipe de start:

Ucraina (Myron Markevych - selectioner): Piatov, Cigrinski, Kobin, Oschepko, Timoschuk, Mikhalik, Husev, Konoplianka, Aliyev, Milevskiy, Shevchenko

Romania (Razvan Lucescu - selectioner): Lobont, Maftei, Tamas, Chivu, Rat, Roman, Radoi, Ghioane, Tanase, Bilasco, And. Cristea

Intalniri directe:

Romania a mai intalnit pana acum de trei ori selectionata Ucrainei, toate partidele avand caracter amical. Tricolorii s-au impus de fiecare data:

2001: Ucraina - Romania 0-1 (L. Ciubotariu '99)

2002: Romania - Ucraina 4-1 (D. Munteanu '12, Pancu '17, '31, Ganea '37/ Shyschenko '48)

2003: Ucraina - Romania 0-2 (Mutu '28, '58)

Celelalte doua partide amicale ale Romaniei:

2 iunie: Macedonia - Romania (la Villach-Austria)

5 iunie: Honduras - Romania (la St. Veit an der Glan-Austria)