Ciclistul american Floyd Landis a lansat o serie de acuzatii prin intermediul unor e-mailuri trimise oficialilor din ciclism, in care dezvaluie metodele de dopaj folosite de septuplul campion Lance Arnstrong, informeaza Wall Street Journal. Suspendat doi ani in 2006 dupa ce a fost depistat pozitiv cu testosteron, fapt ce a atras de la sine anularea victoriei obtinute in Turul Frantei, Landis a recunoscut ca s-a dopat, acuzandu-i insa si pe fostii sai coechipieri.

Armstrong, acuzat de dopajFoto: AGERPRES

Landis a castigat Turul Frantei in 2006, dar i-a fost luat titlul de castigator dupa ce testele antidoping au aratat prezenta drogurilor in sangele sau. Desi a negat vehement ca a folosit substante interzise in timpul carierei sale de profesionist, Floyd Landis a decis sa vorbeasca dupa patru ani de zile, adaugand ca mai multi ciclisti de top au folosit astfel de substante pentru a-si imbunatati performantele.

Rutierul a trimis o serie de e-mailuri unor oficiali din lumea ciclismului mondial, povestind cum a invatat sa faca transfuzii de sange, sa foloseasca Eritropoetina (EPO), dar si steroizi, toate acestea intamplandu-se pe vremea cand concura pentru echipa U.S. Postal Service Pro Cycling. Landis a recunoscut ca a inceput sa foloseasca plasturi cu testosteron, dupa care a trecut la transfuzii de sange, EPO si un steroid lichid pe care il administra pe cale orala.

Intr-un e-mail pe care i l-a adresat lui Stephen Johnson, presedintele ciclismului din SUA, a scris ca antrenorul lui Armstrong, Johan Bruyneel, i-a "facut cunostinta" cu substantele interzise, in 2002 si 2003, primii sai ani pentru U.S. Postal Service Pro Cycling Team. Bruyneel l-a invatat sa foloseasca EPO si steroizi, cum sa faca transfuzii de sange pentru ca oficialii antidoping sa nu fie capabili sa detecteze drogul.

"Am avut cu Armstrong discutii lungi despre acest lucru in timpul antrenamentelor noastre, timp in care mi-a explicat evolutia testelor EPO si cum sunt necesare acum transfuziile de sange din cauza inconvenientelor create de noile teste", marturiseste Landis.

Landis a scris ca dupa accidentarea sa din 2003, s-a dus la Girona (Spania), la un centru de antrenament folosit de rutierii americani, acolo unde i-au fost extrase din organism doua unitati de sange de jumatate de litru intr-un interval de trei saptamani, pentru a fi folosite mai tarziu in timpul Turului Frantei.

Toata operatiunea a avut loc in apartamentul lui Armstrong, iar pungile cu sange au fost pastrate intr-o lada frigorifica pe care Armstrong o tinea in dulap. Landis a declarat ca trebuia sa verifice temperatura sangelui sau in fiecare zi. Potriviut rutierului, Armstrong a plecat pentru cateva saptamani si l-a rugat pe el sa se asigure ca nu se intrerupe curentul electric, pentru ca "sangele sa nu se strice".

Potrivit Wall Street Journal, in e-mailuri Landis a catalogat drept "o sarada" eforturile actuale din antidoping, a detaliat cum se foloseste EPO fara a fi prins si a sustinut ca i-a ajutat si pe fostii coechipieri, Levi Leipheimer si Dave Zabriskie, sa foloseasca EPO inaintea Turului Californiei.