Actionari multi, pareri impartite, fotbalisti luati gratis pe baza de dvd-uri, jucatori activi doar in presa de scandal, tribune goale, antrenori schimbati pe banda rulanta. Acestea sunt doar cateva dintre motivele pentru care Steaua, Dinamo si Rapid nu mai conteaza in lupta pentru titlu. Provincia va bifa, in urmatoarele saptamani, al treilea sezon consecutiv in care se impune.

Esecul numit Steaua:

Era vazuta la inceputul sezonului drept una dintre favoritele certe la castigarea titlului (ros-albastrii au drept obiectiv castigarea campionatului in fiecare stagiune competitionala). La echipa venise Cristiano Bergodi, iar intinerierea lotului era o prioritate. Nume precum Ducu Ninu, Tudose, Filip, Bicfalvi, Andrei Ionescu apareau tot mai des printre titulari. Echipa era in crestere, iar publicul sustinea formatia, dar protesta impotriva patronului.

Bergodi a fost dat afara, iar Stoichita a preluat banca tehnica. A fost ruptura definitiva dintre fani si conducerea echipei. Steaua nu a mai fost sustinuta de suporteri, iar stadionul a ajuns sa gazduiasca 5.000 de oameni la o partida din campionat. In loc sa se intareasca, in iarna ros-albastrii au transferat jucatori anonimi, o echipa precum APOP Kinyras Peyias ajungand sa dea un fotbalist in Ghencea - Gora Tall (nu a bifat niciun minut pentru bucuresteni).

Pe langa toate acestea, Dorin Goian, Ionut Rada si Sorin Ghionea parasesc echipa, iar in locul lor nu este adus nimeni de valoare. Steaua nu are aparare, nu are jucatori care sa faca diferenta (s-a bazat mult pe golurile de pe final ale lui Kapetanos -15 reusite in total), iar fanii nu mai sunt alaturi de favoriti. Echipa din Ghencea a marcat 42 de goluri si a primit 34 (multe pentru o formatie care vrea titlul) in 30 de etape de campionat.

Gigi Becali este "inamicul numarul unu" in Bulevardul Ghencea, iar o impacare intre suporteri si conducere este greu de prevazut in aceste momente. Steaua a pierdut in acest campionat de doua ori impotriva ultimei clasate (1-3 cu Ceahlaul si 1-2 cu Alba Iulia), iar acest lucru spune multe despre situatia in care se gaseste cel mai galonat club de fotbal din Romania.

Esecul numit Dinamo:

De cativa ani incoace, Dinamo cere liniste dupa cateva meciuri bune pentru a se pregati de Champions League. Cainii au inceput sezonul cu italianul Bonetti pe banca, dar pana in ultimele etape au mai trecut pe la echipa Ion Moldovan si Cornel Talnar. Actionari multi, idei multe, progres zero. Dinamo a inceput bine returul si se anunta sezonul in care "frustrarea" numita Champions League va trece. Din pacate pentru bucuresteni, actionarii nu au aceeasi directie in ceea ce priveste echipa, iar unii dintre jucatori impresioneaza puternic doar in ziarele de scandal cu noile cuceriri.

Disciplina nu mai este un punct forte, iar fotbalisti importanti (ex Zicu, Bostina, Bratu, Alexe, Adrian Cristea) pleaca de la echipa cand vor. In fiecare an se discuta despre "proiectul" numit Dinamo, dar primele pagini sunt tinute doar de plecarile unora dintre actionari (ex. Vasile Turcu - cel care paraseste echipa cand Liga devine din nou o utopie in Groapa).

In actualul sezon, cainii au dat senzatia ca joaca cu adevarat doar cand vine vorba de eternul derbi cu Steaua, confruntare din care Dinamo a iesit invingatoare (au castigat cu 1-0 in Ghencea si cu 2-0 in Stefan cel Mare). In momentul in care actionarii nu vor mai intra in vestiar, iar un antrenor va fi lasat mai mult de cateva etape, Dinamo ar putea reveni cu sanse serioase in lupta pentru titlu.

Esecul numit Rapid:

"Farmecul vietii" incepe campionatul cu un antrenor, iar pana la finalul stagiunii se incearca alte "idei de criza". Hizo, Manea, Andone sunt doar solutii pentru cateva meciuri, George Copos fiind de fapt singurul antrenor care nu va fi concediat vreodata de la Rapid.

Giulestenii acuza si in aceste momente "cheltuielile nechibzuite" din perioada lui Peseiro, George Copos gasind scuza pentru orice in mandatul de pe Valentin Stanescu al portughezului.

In plus, atunci cand echipa castiga pe teren pierde la masa verde, Rapidul dovedind in ultimii ani ca se pricepe de minune la a ajuta adversarii prin hotarari gresite (Rapid a pierdut cu 3-0 partida cu Timisoara pentru ca i-a folosit neregulamentar pe Tibi Balan si Dacian Varga).

Clubul este interesat de profitul imediat, tinerii de perspectiva fiind vanduti la prima oferta mai consistenta (Ionita a fost cedat la Koln). In aceste conditii, este greu de crezut ca la Rapid se va face performanta atata timp cat clubul este "vandut" in fiecare zi, iar patronul cauta doar solutii cat mai ieftine - eventual gratis.