Dupa o scurta escala la Juventus, Adrian Mutu a ajuns la Fiorentina in 2006, formatia Viola platind pentru roman 8 milioane de euro. Atacantul a impresionat prin evolutiile sale, iar salariul a crescut direct proportional cu golurile marcate - a ajuns la 2.4 milioane de euro. Suspendat 9 luni pentru dopaj, fotbalistul nu va beneficia in aceasta perioada de niciun ban din partea Fiorentinei, iar in plus cota sa de piata a scazut enorm.

Dupa scandalul "cocaina de la Londra", Mutu a gasit intelegere la Juventus, Batrana Doamna aducandu-l pe Briliant inapoi in fotbalul mare. Un singur sezon a stat romanul la Torino, dupa care Fiorentina a considerat ca are nevoie de serviciile sale.

Adus la Florenta in vara lui 2006 (pe 8 iulie a fost facut anuntul oficial), Mutu a rasplatit din plin increderea de care a beneficiat din partea echipei de pe Artemio Franchi, romanul marcand de 65 de ori in 121 de partide pentru formatia Viola.

Declinul avea sa inceapa pe 28 ianuarie 2010, atunci cand CONI (Comitetul Olimpic Italian) a anuntat ca fotbalistul a fost depistat pozitiv cu sibutramina in urma unui test antidoping efectuat la 10 ianuarie 2010, dupa partida cu Bari din Serie A.

La o singura zi distanta, CONI a precizat ca Mutu a fost pozitiv (tot cu sibutramina) si la un alt controlul antipoding facut dupa meciul cu Lazio (in Cupa Italiei), care a avut loc pe 20 ianuarie.

Mutu este automat suspendat dupa anuntul dopajului, iar pe perioada suspendarii nu beneficiaza nici de salariu nici de prime de joc. Asta inseamna o pierdere de cel putin 1.8 milioane de euro, suma care reprezinta doar banii pe care fotbalistul i-ar fi incasat din salariu, fara eventualele remuneratii de performanta (inainte de suspendare romanul ajunsese la 2.4 milioane de euro pe stagiune).

Lucrurile negative nu se opresc insa aici, iar Fiorentina intentioneaza (conform presei din Peninsula) sa renunte la Mutu. In aceste conditii, romanul ar urma sa piarda si restul de 8.5 milioane de euro pe care ii mai are de incasat, conform contractului, de la echipa din Serie A (de asemenea, ramane de vazut in ce masura sponsorii care il au pe Adrian ca imagine vor dori sa continue colaborarea cu atacantul Fiorentinei dupa acest nou episod de dopaj din cariera fotbalistului).

Pe langa toate acestea, CONI a anuntat (imediat dupa ce l-a suspendat pe fotbalist pentru noua luni) ca Adrian trebuie sa plateasca si cheltuielile de judecata, valoarea totala a acestora fiind de 6.000 de euro.

Intreg scandalul de dopaj in care este implicat i-a scazut dramatic valoarea de piata fotbalistului roman, Mutu ajungand la o cota de 7.5 milioane de euro (a fost depasit la Fiorentina, printre altii, de Keirrison - un pusti de 21 de ani, de Marchionni, sau de Vargas).