Tribunalul Antidoping de la Roma l-a suspendat, in cursul zilei de luni, pe Adrian Mutu pentru o perioada de noua luni din cauza faptului ca fotbalistul roman a fost descoperit pozitiv cu sibutramina la doua controale antidioping, informeaza Gazzetta dello Sport.

Revenirea jucatorului pe teren este prevazuta pentru 29 octombrie, in conditiile in care noul sezon din Serie A va debuta la sfarsitul lunii august. In aceste conditii, fotbalistul roman va absenta de la startul stagiunii 2010-2011 din Serie A, conform jurnalistilor italieni Mutu urmand sa rateze aproximativ noua etape din campionat.

Pe langa suspendarea de noua luni, atacantul Fiorentinei va trebui sa plateasca si cheltuielile de judecata: "De aemenea, Adrian Mutu a fost condamnat la plata cheltuielilor necesare pentru judecata si a taxei de interpret, in valoare totala de 6.000 de euro", informeaza Comitetul Olimpic Italian.

Adrian a fost audiat, luni, de Francesco Plotino (presedintele tribunalului antidoping) si de Ettore Tori (procurorul federal al CONI). Mutu a fost insotit la audieri de avocatii Paolo Rodella si Antonio D'Avirro, iar in calitate de martor au fost prezenti profesorul Alessandro Mugelli si doctorul Massimilioano Pieraccini.

"Nu sunt multumit pentru ca mi s-au redus doar trei luni si am primit noua luni de suspendare. Cred ca este o sanctiune prea mare si gresita. Ma asteptam la o reducere mai mare a suspendarii, a fost o naivitate si era corecta o sancţiune, dar nu atat de mare. Imi pare rau ca am lasat Fiorentina intr-o situatie dificila si cer scuze coechipierilor mei, clubului si fanilor. Cer scuze pentru aceasta naivitate" - Adrian Mutu, pentru site-ul oficial al Fiorentinei.

"Acum ramane sa vedem daca vom face sau nu recurs la TAS pentru decizia luata luni. Vom face o cerere pentru a face derogare pentru meciurile amicale. Adrian este dezamagit si nemultumit" - Paolo Rodella, avocat Adrian Mutu (firenzeviola.it).

"Ma asteptam la sase luni. E cam mult 9 luni. Suspendarea lui va expira cand incep deja campionatele puternice. Nu e o situatie printre cele mai bune, mai fericite, nici pentru Fiorentina. Toti antrenorii isi vor jucatorii aproape tot timpul" - Gica Popescu (gsptv).

"Daca Fiorentina nu va mai dori o colaborare cu Mutu, fotbalistul va ramane cu siguranta in Europa. Trebuie insa intai sa vedem pozitia oficiala a clubului italian" - Victor Becali, impresarul fotbalistului (antena3).

Strategia avocatilor lui Mutu s-a bazat pe faptul ca pe prospectul medicamentului luat nu figura existanta sibutraminei. De asemenea, aparatorii lui Adrian au incercat sa dovedeasca faptul ca respectiva substanta nu imbunatateste performantele sportive.

In conditiile in care a fost suspendat pentru noua luni de zile, Mutu va rata partidele Romaniei cu Albania (3 septembrie), Belarus (7 septembrie) si Franta (9 octombrie), contand pentru preliminariile Campionatului European din 2012.

CONI (Comitetul Olimpic Italian) a anuntat, in data de 28 ianuarie 2010, ca Mutu, a fost depistat pozitiv cu sibutramina in urma unui test antidoping efectuat la 10 ianuarie 2010, dupa partida cu Bari din Serie A. La o singura zi distanta, CONI a precizat ca Mutu a fost pozitiv (tot cu sibutramina) si la un alt controlul antipoding facut dupa meciul cu Lazio (in Cupa Italiei), care a avut loc pe 20 ianuarie.