Este de la club de peste doua decenii, iar de numele sau se leaga cele mai importante performante din istoria lui Manchester United. Formatia de la Old Trafford se gandeste cu teama la ziua in care Sir Alex Ferguson se va retrage din activitate, Diavolii pregatind cu mare grija numele noului manager care se va ocupa de destinul clubului.

United nu se sperie de adversarii din Premier League sau din Champions League, nici macar de datoria imensa de aproximativ 788 de milioane de euro pe care clubul o are. Lucrul care ii face pe britanici sa tremure este insa plecarea lui Sir Alex Ferguson.

Pe durata lui Ferguson, nu a contat foarte mult cine este patronul clubului, managerul scotian fiind cel care a tinut echipa la cel mai inalt nivel. Sir Alex a bifat succese importante in peste doua decenii de cand se afla pe banca Diavolilor.

De numele lui Ferguson se leaga prima tripla din fotbalul britanic (titlul in Premier League, Liga Campionilor si Cupa Angliei - in 1999), in acelasi timp Sir Alex fiind singurul antrenor care a reusit trei titluri la rand in Albion (intre sezoanele 1998/1999 si 2000/2001).

Pe langa toate acestea, Ferguson a reusit sa transfere tot timpul jucatori tineri care au confirmat in timp (Cristiano Ronaldo a adus formatiei nu mai putin de 94 de milioane de euro prin transferul la Real Madrid). "Mana de fier" a scotianului a facut din United una dintre cele mai puternice echipe din lume, formatia din Manchester avand milioane de fani la nivel mondial.

Dupa atata timp la club, United pare o echipa care parca s-a nascut odata cu Ferguson, Diavolii respirand in acelasi timp cu managerul sau de succes.

Cum insa nimic nu este vesnic, ziua retragerii lui Ferguson se apropie cu pasi mari, clubul fiind realmente speriat de aceasta ipoteza.

"Avem o mare problema care se numeste Sir Alex Ferguson. Va veni ziua in care se va retrage, iar pentru noi greul atunci va incepe. Numele succesorului a devenit mai important decat parcursul din Champions League. Totul va depinde de noul manager, unul care trebuie sa fie extrem de capabil. In plus, nu avem nicio garantie ca rezultatele deosebite vor continua si dupa era Ferguson", au precizat oficiali ai lui United, citati de catre The Times.

Lucrurile sunt atat de serioase incat o echipa din interiorul clubului a realizat un document de 322 de pagini in care explica investitorilor (cei care sunt acum sau cei care vor veni la echipa) impactul pe care il are retragerea lui Alex Ferguson asupra lui United.

"Nu ne-am pus niciodata problema asupra modului in care mergem, dar odata cu plecarea lui Ferguson o vom lua de la inceput precum un copil care face primii pasi", au precizat surse din stafful celor de la United.

Nascut pe 31 decembrie 1941, Sir Alex Ferguson este cel mai de succes antrenor din istoria fotbalului englez, scotianul bifand peste 1000 de partide pe banca tehnica a formatiei de pe Old Trafford.