2009 poate fi considerat anul echipei FC Barcelona, si in special al argentinianului Lionel Messi. Clubul catalan a castigat in acest an cinci titluri putandu-si adauga in palmares si pe cel de-al saselea, daca va obtine in acest sfarsit de an si Cupa Mondiala a Cluburilor FIFA. Messi a avut un aport semnificativ la succesul echipei sale, primind si Balonul de Aur 2009. Argentinianul a mai excelat la un capitol in acest an, fiind recordmanul mondial la driblinguri, potrivit unui studiu realizat de castrolfootball.com.

Lionel Messi ocupa locul al doilea in clasamentul Castrol al celor mai buni jucatori ai anului 2009, dar este pe prima pozitie la capitolul driblinguri. Are peste 100 de driblinguri reusite in ultimele 12 luni si a marcat 20 de goluri in Primera Division, plus pase decisive pentru alte noua goluri. Cota lui Messi de transformare a suturilor in goluri este de 22%.

In Top 50 al celor mai buni jucatori, cel mai mare salt in luna noiembrie l-a facut suedezul Zlatan Ibrahimovic. Jucatorul care a venit din Serie A in aceasta vara la Barcelona a urcat 19 locuri, pana pe 31. Pana acum, Ibrahimovic a marcat la Barcelona opt goluri, a pasat decisiv pentru alte patru si a sutat pe spatiul portii in 70% dintre suturile sale din prima liga spaniola, procent depasit doar de coechipierul sau, Lionel Messi (79%).

“Multa lume s-a intrebat daca Ibrahimovic va face sa nu i se simta lipsa lui Eto’o la Barcelona, dar Zlatan a aratat ca este un jucator de calitate. Marii jucatori se simt inspirati jucand umar la umar cu alti mari jucatori si fiind de aceeasi parte a baricadei, iar nume ca Henry si Messi i-au permis lui Zlatan sa treaca la un nou nivel al jocului sau”, a declarat fostul jucator al lui AC Milan, Marcel Desailly.

Clasamentul realizat de Castrolfootball este dominat de jucatorii din Primera Division (opt din primii 10), cinci evoluand la Barcelona.

Top 10 al celor mai buni jucatori din 2009*:

1. Thierry Henry (FC Barcelona) 1.015 puncte

2. Lionel Messi (FC Barcelona) 932 puncte

3. Cristiano Ronaldo (Real Madrid) 907 puncte

4. Fernando Torres (FC Liverpool) 897 puncte

5. Gerard Pique (FC Barcelona) 895 puncte

6. Roberto Soldado (Getafe) 871 puncte

7. David Villa (Valencia) 869 puncte

8. Carles Puyol (FC Barcelona) 868 puncte

9. Daniel Alves (FC Barcelona) 859 puncte

10. Andrey Arshavin (Arsenal) 850 puncte

*Clasamentul Castrol Rankings analizeaza performantele a 2.000 de jucatori angrenati in competitiile europene, prin evaluarea fiecarei atingeri a balonului sau impactul pozitiv/negativ asupra abilitatii echipelor lor de a marca sau a primi un gol. Un factor-cheie al analizei este zona din teren unde are loc o faza spectaculoasa. Jucatorii primesc puncte pentru fiecare pasa de succes pe care o realizeaza, in functie de zona unde primesc sau de unde trimit balonul.