Camera Deputatilor a adoptat, in cursul zilei de luni, o propunere legislativa care precizeaza ca radiodifuzorii care au castigat drepturile de transmisie in exclusivitate a partidelor din Liga 1 vor putea sa cedeze la randul lor drepturile de difuzare doar posturilor de televiziune care au acoperire nationala, informeaza Mediafax.

In momentul de fata, partidele din campionatul intern sunt transmise de Gsptv si DigiSport, posturi fara acoperire nationala.

Propunerea legislativa i-a apartinut deputatului Mircia Giurgiu (PDL), iar aceasta a fost adoptata de catre Camera Deputatilor.

"Ceea ce ne-a interesat este ca aceia care achizitioneaza meciurile de fotbal din Liga I sa nu mai poata sa le vanda sau subcontracteze unor posturi TV care nu au acoperire nationala, asa cum s-a intamplat acum cu Gsp TV si Digi Sport. Interesul nostru este ca toti oamenii sa vada meciurile", a declarat Mircia Giurgiu pentru Mediafax.

Proiectul de lege adoptat spune ca "In cazul in care un radiodifuzor care a castigat, in urma unei licitatii, dreptul de exclusivitate asupra transmisiei meciurilor din Liga I de fotbal cedeaza, sub orice forma, unui radiodifuzor drepturile de exclusivitate, astfel dobandite, respective, radiodifuzorul va prelua si obligaţiile cu privire la acoperirea nationala, cuprinse in caietul de sarcini al licitatiei, ce se vor transmite catre toti cei care vor dobandi aceste drepturi, indiferent sub ce forma".

Cu toate acestea, pentru a intra in vigoare, proiectul trebuie sa treaca de analiza Senatului, Camera Decizionala fiind cea care va da verdictul.

Antena 1 (impreuna cu operatorul de cablu RCS&RDS) a castigat drepturile tv pentru Liga 1 - sezoanele2008/2009, 2009/2010, 2010/2011 - (la sfarsitul lunii martie, anul 2008) pentru suma de 85 de milioane de euro plus TVA, adica 102 milioane de euro.

Dintre toate partidele unei etape, Antena 1 transmite in direct doar optiunea 1, in timp ce restul disputelor sunt difuzate de Gsptv si DigiSport (optiunile 3, 4 si 6), posturi fara acoperire nationala.

In iunie 2009, Guvernul nu a inclus partidele din Liga 1 pe lista evenimentelor de importanta majora, iar aceasta decizie permite ca mai multe posturi tv sa transmita evenimentul. Motivatia a fost ca prin aceasta masura s-ar incalca dreptul la proprietate si s-ar reduce veniturile echipelor din prima liga de fotbal a tarii.

In alta ordine de idei, Consiliul Concurentei a precizat in prima parte a lui 2009 (in luna aprilie) ca s-a autosesizat in privinta vanzarii drepturilor tv pentru partidele din Liga 1. Investigatiile vizeaza pe de-o parte contractul LPF - FRF, iar pe alta parte consortiul Antena 1 - RCS&RDS.