IQ-ul lor fotbalistic sare din tipare. Nu mai au nimic de demonstrat, doar creeaza fotbal in stare pura. Ei sint Ronaldinho si Seedorf, iar aseara, contra Realului, au functionat ca una dintre cele mai frumoase perechi fotbalistice vazute vreodata pe un teren. Dar jocul lor fabulos nu e intimplator. Vezi ce e si-n creierul lor.

Clarence "De ce" Seedorf

"<> e intrebarea mea favorita, pentru ca vreau sa stiu si vreau sa invat. Toata viata mea am facut asta", spunea Clarence Seedorf intr-un interviu pentru Times. Multi antrenori l-au urit sincer pentru ca intreba mereu "de ce?".

Dar olandezul nascut in Surinam chiar voia sa invete. A fost copilul-minune al Ajax-ului anilor '90, dupa care a ales mereu provocarile cele mai grele. Probabil cel mai talentat jucator de anduranta al ultimilor 20 de ani, a sclipit aseara chiar si in tacklingurile facute cu un incredibil devotament in propriul careu.

"De ce?"-ul sau nu e un moft PR-istic. Seedorf a studiat mereu, in teren si in afara. A facut o facultate de management si este proprietarul unei respectate companii de consultanta. A avut afaceri in media in Surinamul natal, iar militantismul sau contra rasismului si violentei in sport este de cea mai buna calitate.

Consultati-i site-ul. E un exemplu de concizie si gindire articulata. Omul acesta - prea des nedreptatit in topurile fotbalistice - are un drum clar in viata. E genul de personaj care ocoleste cararile batatorite. Cu riscul ca numerosi amploaiati in industria fotbalului sa-l considere un arogant.

Ronaldinho, joga bonito

"Ronaldinho poate face o mie de miracole cu mingea". A spus-o Johan Cruyff, creatorul stilului Barcelona si cel mai dur critic al echipei conduse de Joan Laporta. Cruyff, seriosul Cruyff, l-a dorit enorm pe Ronaldinho la Barcelona condusa de elevul sau Van Gaal, si a stiut de ce. Brazilianul e fotbal in stare pura si a readus la Barcelona anului 2003 placerea de a juca fotbal.

Acelasi lucru l-a facut si la AC Milan. Adus de fanaticul sau admirator Berlusconi dupa cel mai prost an la Barca, Ronaldinho n-a stralucit sezonul trecut. In acest sezon insa, Milan arata altfel. Grinta lui Ambrosini, Gattuso si Inzaghi, seriozitatea lui Seedorf si Pirlo au acum un nou motoras.

E relaxarea creativa a lui Ronaldinho, brazilianul care povesteste mereu ca in copilarie juca fotbal - in lipsa coechipierilor plecati la culcare - cu catelusul sau Bonbon. "Si sa stiti ca avea un drept foarte bun, dar nu stia regulile. Doar era ciine".

PS: O nota speciala pentru Leonardo. Noul antrenor al lui AC Milan a reusit sa-i faca pe Ronaldinho si Seedorf sa joace impreuna. Pina acum, sub comanda lui Ancelotti, ei jucau doar in aceeasi echipa.