Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a facut un nou pas in conflictul cu Liga Profesionista de Fotbal (LPF), sustinand ca sportivii profesionisti (incluzind aici si fotbalistii) nu pot fi angajati pe conventii civile, care se incheie, potrivit legii, doar pentru activitati ocazionale si nu pentru cele dependente. Fiscul a facut aceste precizari intr-un comunicat remis redactiei.

Reamintim ca Dumitru Dragomir, seful LPF, a amenintat cu aminarea inceperii campionatului din cauza pozitiei dure a Fiscului fata de modul de remunerare a fotbalistilor profesionisti. Dragomir sustine ca ANAF vrea o crestere a nivelului de impozitare de la 16% la 68%.

Daca Fiscul va avea cistig de cauza in conflictul deschis cu LPF, cluburile vor fi obligate sa plateasca si contributiile sociale pentru persoanele incadrate (de la sportivi pina la personalul administrativ).

In apararea propriului punct de vedere, ANAF sustine, in comunicatul citat, ca "unele cluburi au incheiat contracte de prestari servicii (conventii civile) conform Codului Civil cu persoane fizice pentru activitati cum ar fi: electrician, contabil, sofer, director tehnic, director sportiv precum si cu sportivi profesionisti".

Legea 69/2000 a educatiei fizice si sportului permite, in urma unei modificari din 2005, ca structurile sportive sa incheie contracte individuale de munca sau conventii civile cu sportivii profesionisti, si nu doar contracte de munca pe perioada determinata, cum prevedea vechea forma a legislatiei, valabila pana la 31 decembrie 2005.

ANAF sustine insa ca "activitatea desfasurata de acestia nu este una efectuata intamplator, conjunctural, si nu indeplineste criteriile stabilite de prevederile legale in vigoare pentru a fi considerata o activitate independenta, ci dimpotriva, are caracterul unei activitati dependente".

Aparind pozitia publica a Ligii, numerosi manageri si patroni de cluburi de fotbal au amenintat cu greva japoneza sau, in cazuri extreme, cu desfiintarea.