Comitetul International al Asociatiei de Fotbal (IFAB) a dat unda verde continuarii experimentului sistemului de cinci arbitri intr-un meci de fotbal. La intrunirea oficiala de joi de la Vilnius, Lituania, s-a hotarat ca experimentul inceput inca din timpul Euro Under19 sa continue si in faza grupelor Europa League, din septembrie 2009.

Pe langa arbitrul de centru si cei doi tusieri vor mai fi prezenti pe teren si alti doi asistenti care vor fi plasati in spatele liniilor de poarta. Rolul acestora va fi semnalizarea neregulilor din zona de pedeapsa. "Oricine va putea vedea aceste teste la televizor si IFAB va lua la sfarsit o decizie pozitiva sau negativa", a declarat presedintele UEFA, Michel Platini.

In cadrul intalnirii de joi, Comitetul Executiv a adus in discutie si problema fair play-ului financiar. UEFA face eforturi pentru a intari sistemul de licentiere a cluburilor prin implementarea unor masuri suplimentare, menite sa pastreze competitiile UEFA corecte si echilibrate. "Cluburile vor trebui sa-si reduca o parte din cheltuieli. Salariile si transferurile ar trebui sa fie proportionale cu venitul generat. Cluburile ar trebui sa investeasca in sectorul tinerilor si sa-i foloseasca pentru a-si intari echipele", s-a aratat intr-un comunicat UEFA.

Comitetul Executiv a adoptat masuri mai drastice in cazul rasismului. "Politica noastra in cazul rasismului este zero toleranta", a adaugat Michel Platini, pe site-ul oficial UEFA. Astfel, in cazul unui comportament rasist, arbitrul ar trebui sa opreasca meciul si sa faca un anunt prin care sa ceara incetarea scandarilor rasiste. In cazul in care comportamentul rasist nu inceteaza, arbitrul suspenda meciul pe o durata scurta de timp (5-10 minute) si va cere echipelor sa intre la vestiare. Daca dupa reluarea partidei comportamentul rasist nu va inceta, arbitrul va pune capat partidei.