Cristi Chivu a fost, marti, la prezentarea proiectului "Securitate sociala si formarea profesionala pentru sportivi", unde a vorbit despre contractele semnate in defavorea jucatorilor in Liga 1, dar si despre contractul pe care-l are la Inter. "Sunt contribuabil la sindicatul fotbalistilor profesionisti din Italia, platesc in jur de 200 de euro pe luna, astfel ca la finalul carierei voi beneficia de o pensie buna", a spus capitanul nationalei, care ii sfatuieste pe jucatorii romani sa refuze contractele de prestari servicii, caracteristice Romaniei, si sa semneze contracte de munca.

"E o problema grava cu care se confrunta fotbalul romanesc. 80 la suta dintre fotbalistii din Liga I au semnate contracte de prestari servicii, si nu contracte de munca, ceea ce nu le ofera niciun drept in carierele lor, dar nici dupa ce isi incheie activitatea competitionala. Totul e facut in dezavantajul fotbalistilor si in avantajul cluburilor si patronilor de cluburi. E bine ca cineva s-a gandit sa-i ajute. Eu sunt alaturi trup si suflet de colegii mei care inca nu stiu ce vor face la finalul carierei. Exista riscul ca acesti fotbalisti sa apeleze la mijloace neortodoxe pentru a aduce paine acasa familiei", a spus Chivu.

Jucatorul lui Inter Milano a vorbit si despre situatia sa la clubul italian si de avantajele pe care le au in Italia sportivii. "Din fericire fac parte din cei 20 la suta dintre fotbalisti care au ajuns unde nu au visat sa ajunga, care au castigat atatia bani la care nu visau. Sunt contribuabil la sindicatul fotbalistilor profesionisti din Italia, platesc in jur de 200 de euro pe luna, astfel ca la finalul carierei voi beneficia de o pensie buna. Am avut norocul ca la 18 ani sa scap de fotbalul romanesc si sa merg la Ajax, unde plateam in fiecare luna o suma de bani. Voi lua pensie atat din Olanda, cat si din Italia. Sper sa se schimbe ceva in fotbalul romanesc, pentru ca in asemenea conditii nu ajungem nicaieri. Ar trebui sa se dea legi noi, jucatorii nu ar trebui sa fie catalogati ca sclavi", a pus degetul pe rana Chivu.

Ministerul Tineretului si Sportului (MTS), alaturi de Asociatia Fotbalistilor Amatori si Nonamatori si Blocul National Sindical au lansat marti proiectul "Securitate sociala si formare profesionala pentru sportivi". Principalele obiective ale programului in valoare de 450.000 de euro sunt consilierea sportivilor, schimbarea mentalitatii tinerilor sportivi fata de educatie si formarea profesionala si, nu in ultimul rand, ajutorarea sportivilor aflati la sfarsitul carierei.