FIFA doreste sa implementeze o regula care va revolutiona fotbalul mondial. Oficialii celui mai inalt for fotbalistic doresc sa le impuna echipelor sa aiba in primul "11" doar 5 jucatori straini si, pe viitor, acest numar sa se micsoreze la 4.

Masura va afecta campionatele puternice din Europa, in special Premier League, acolo unde echipele de top au in componenta aproape numai jucatori straini dar va favoriza echipele din campionatele slabe, cluburile care nu sunt puternice din punct de vedere financiar. De exemplu, Arsenal a aliniat in meciul cu AS Roma o formatie fara niciun jucator englez!

Uniunea Europeana s-a opus acestei reguli in prima faza, intrucat ingradeste dreptul la munca. Oficialii FIFA au regandit strategia si au demonstrat ca nu se doreste a se restrictiona niciun drept. Masura va fi implementata incepand cu sezonul 2010-2011. "Aceasta regula este considerata deocamdata ilegala in Uniunea Europeana, dar noi vom adopta acest plan peste doua sezoane", a spus Michel Platini.

Procentul jucatorilor straini in campionatele puternice din Europa:

Premier League: 65,1%

Bundesliga: 49,9%

Serie A: 40,3%

Primera Division: 35,2%

Sepp Blatter:

"Noi nu vom incalca nicio norma a UE. Vrem sa incurajam sentimentul national si sa pastram competitivitatea acestui sport si impredictibilitatea. Vrem ca tinerii sa fie promovati. Aceasta masura va ajuta fotbalul, IOC ne sustine in totalitate si va adopta aceasta regula si in alte sporturi"