Maximilian Nicu a fost solicitat sa joace pentru nationala de fotbal a Romaniei, in calificarile pentru Campionatul Mondial din 2010. Mijlocasul german cu origini romane, de la Hertha Berlin, are insa o problema: ii trebuie pasaport romanesc. Zilele trecute a solicitat in regim de urgenta cetatenie romana, iar acum presa germana sare in sus.

„Ce-i cu Unspele nostru national?” se intreaba aceasta, si „Pierde Germania, in favoarea Romaniei, un potential jucator la Nationala?” Nicu declara: „Nu pot sa astept dupa Germania. Sunt la o varsta la care nu mai am mult timp”.

Un reprezentant al Federatiei Romane de Fotbal l-a contactat pe fotbalistul remarcat la Hertha, ajunsa in topul BundesLigii, si l-a chemat la Nationala Romaniei. Pus in fata contra-ofertei, directorul sportiv al Federatiei Germane de Fotbal, Oliver Bierhoff, ar fi declarat, citat de Bild: „Nicu e un jucator interesant, insa intern n-am discutat despre el. Trebuie sa se pronunte pentru Germania, inainte de a deveni tema de discutie”. Nicu contreaza: „De ce m-as pronunta pentru o echipa care nu m-a chemat?”

Maximilian Nicu (26 de ani), provine dintr-o familie de romani stabiliti in Germania acum peste 30 de ani. Costela si Alexandru, parintii lui Maximilian, au locuit la Bucuresti, inainte de fuga peste hotare, in 1977. In casa se vorbeste si romaneste, fotbalistul a fost pe litoralul Marii Negre si atmosfera mai relaxata din tara i-ar fi placut mult.

Nicu e insa doar cetatean german, iar pentru a juca in nationala de fotbal a Romaniei ii trebuie cetatenie romana. Zilele acestea, el si-a depus cererea de acordare urgenta a cetateniei romane, la sectia consulara a Ambasadei Romaniei la Berlin. De problema se ocupa „personal, consulul Remus Marasescu” (Bild).

Ascensiunea lui Nicu in ultimii ani in fotbalul de club nemtesc a fost rapida. De la Wehen, formatie din liga a treia, unde a fost desemnat in 2005 drept cel mai bun jucator, el a trecut la Wacker Burghausen, formatie din liga a doua germana. In 2008, el a trecut in prima liga.

Pierde Germania un potential jucator in Nationala? se intreaba presa germana. Pana acum, se pare ca da, deoarece antrenorul Joachim Löw a nominalizat alti trei fotbalisti, pentru largirea lotului. Pe de alta parte, „Romanii sunt total implicati si euforici” a declarat Nicu pentru Bild. „Peste patru saptamani ar urma sa joc deja in calificarile pentru WM, contra Sarbiei si Austriei”.

El mai adauga: „Ar fi o si mai mare onoare pentru mine, sa joc pentru Germania. Insa cert e ca momentan n-am de ales. Din partea germana, n-am auzit nimic”.