Cand vine vorba despre imnul unei echipe de fotbal, toata lumea se raporteaza la celebrul "You'll never walk alone" pe care fanii lui Liverpool il canta si la victorie, si la infrangere. Campionatul romanesc are in general un alt "ritm" si un alt vocabular. Dar ce ar putea sa cante fanii Ligii 1?

UPDATE: Intr-o saptamana de la deschiderea sondajului "care este cel mai frumos imn din LIga 1", Universitatea Craiova conduce in clasamentul optiunilor exprimate de cititorii HotNews.ro. "Cantec pentru Oltenia" este urmat de imnul Timisoarei "Zi cu soare, fara soare", iar podiumul este completat de imnul Rapidului.

Dinamo Bucuresti si-a lansat imnul in anul 2000. Este cantat de Mircea Rusu Band si se numeste "Caini pana la moarte". La inceputul sezonului 2001-2002, clubul din Stefan cel Mare a lansat si un album, Red Dogs Music, o colectie de melodii dedicate "cainilor". Stefan Banica, Maria Radu, Calin Geambasu sunt cativa dintre cei care au dedicat melodii dinamovistilor.

Asculta aici imnurile lui Dinamo.

"Un imn scurt si concis pentru o echipa cu un suflet mare, care a facut istorie, in ultimii ani, pentru micul oras de provincie Urziceni" - aceasta este parerea oamenilor dupa ce asculta imnul lui Unirea Valahorum Urziceni. Acest imn a fost scris dupa ce, in vara anului 2002, echipa a fost preluata de un nou sponsor, schimbandu-se in intregime conducerea administrativa si tehnica a acesteia.

Imnul Unirii Urziceni... 42 de secunde!

FC Timisoara - Avem un imn, ce facem cu el?

Pe ritmurile Submarinului Galben al celor de la Beatles, timisorenii isi canta marsul catre victorie. Interpretat de formatia Cargo, imnul Politehnicii Timisoara e un indemn la lupta. Si lupta a fost. Cei de la Cargo nu au inregistrat melodia legal pe un disc din cauza faptului ca nu detin dreptul de copyright pentru linia melodica. Odata cu scandalul palmaresului echipei din Banat, patronului Marian Iancu i-a venit o idee: in nou imn, interpretat de o alta formatie.

Zi cu soare, fara soare - Cargo canta pentru Timisoara

Un cantec... cu cantec

Sarcina de a crea un nou imn i-a revenit legendarei formatii Phoenix. „Este o creatie moderna si originala. Nu seamana cu nimic de pana acum. Lucram si la videoclipul acestei piese pe care o vom lansa pe stadion in ziua primului meci in Cupa UEFA”, a declarat atunci Iancu. Unii suporteri nu au fost incantati de alegerea facuta de patron din cauza ca Phoenix a cantat la spectacolul de final de an a dinamovistilor, in 2007.

Imnul a fost compus si inregistrat, dar telenovela imnului Timisoarei nu era nici pe departe incheiata. Iancu nu a platit cei 10.000 de euro formatiei pentru ca nu i-au introdus in imn si versurile lui: Numele nostru / Istorie scrisa / Poli-Stiinta / E patria noastra. Phoenix nu a dorit introducerea acestor versuri in imn deoarece nu se regaseau in ritmul melodiei deja compusa. Iancu s-a tinut ferm pe pozitii si nu le-a dat suma ceruta: "Daca are nevoie de bani, sa ne anunte, ca il imprumutam. Asa sunt artistii! Comportamentul lor este asemanator cu al celor care practica cea mai veche meserie din lume!".

Trupa clujeana Desperado a compus si orchestrat imnul lui CFR Cluj, lansat in anul in care echipa a celebrat centenarul. Sandy Deac, liderul trupei, este nelipsit de la meciurile CFR-ului. Imnul se numeste "Mandria Ardealului".

Imn CFR: "Tu ai nume si renume// Forza, forza CFR!"

Steaua este una dintre putinele formatii din Liga 1 care poseda mai multe imnuri (fie ele chiar si neoficiale), de-a lungul timpului pe arena din Bulevardul Ghencea fredonandu-se mai multe cantece cu iz de imnuri (cum ar fi Scooter - Maria (i like it loud) sau The White Stripes - 7 Nation Army).

Imn Steaua - cantat de formatia Gaz pe Foc.

Suporterii Universitatii Craiova recunosc doua imnuri: cel considerat oficial, "Cantec pentru Oltenia", scris de Adrian Paunescu, si pe cel compus de Tudor Gheorghe - "O iubire alb-albastra". Cele doua cantece se aud la statia arenei din Craiova la fiecare meci al oltenilor, nu inainte de clasicul "Muica!", elocvent pentru farmecul locului.

Asculta aici "Oltenia eterna Terra Nova"

Tudor Gheorghe - O iubire alb-albastra

"Suntem peste tot acasa" - este primul vers din imnul Rapidului, unul dintre cele mai reusite (conform oamenilor din fotbal). Cantaretul Victor Socaciu povesteste ca a cantat pentru prima oara acest imn, scris de Adrian Paunescu, in urma cu 25 de ani si isi aminteste ca la un meci cu Universitatea Craiova a primit chiar aplauze din partea suporterilor olteni.

Asculta imnul Rapidului, cantat de jucatorii giulesteni (initiativa a Antenei 1)

Imnul lui FC Arges este o realizare a lui Victor Socaciu, cel care se poate lauda si cu imnul Rapidului. Acesta a fost compus in contul a 3.000 de euro platiti de formatia argeseana. Initial, Cornel Penescu, patronul alb-violetilor, le ceruse celor de la 3 Sud-Est sa realizeze acest cantec, dar onorariul de 5.000 de euro cerut de acestia l-a facut pe finantatorul pitestean sa se reorienteze.

Versurile cantecului aduc aminte de perioada de aur a gruparii pitestene (care a reusit sa castige campionatul in anii 1972 si 1979) si de regretatul Nicolae Dobrin.

Asculta aici imnul echipei FC Arges.

FC Vaslui - In 2006, Adrian Porumboiu a poruncit: sa fie un imn. Si a doua zi, imn a fost. Pe muzica lui Marcel Iorga, versurile Monicai Coman si interpretata de Romica Brunchi, Gabi Tugulea si Marian Dima, imnul Vasluiului se aude pe stadion. Toate bune si frumoase, insa pe suporteri nu i-a intrebat nimeni pe ce ritmuri ar vrea sa-si sprijine echipa? Fanii vasluieni si-au exprimat opiniile cu privire la imn. Parerile sunt impartite, dar predomina: "park e de la comunisti. Trebuie sa facem noi din galerie ceva k sa iasa k lumea, nu compozitori de mamaia copiilor"; "parca e cantat intr'o crasma.. e compus in stil comunist.. si nici macar nu are ritm.. Sa ne fereasca Domnu' .. si sa nu se puna acest imn pe stadion ca ne facem de rusine"; "Pt. admin ... scoate imnu' de pe site.. ca ne facem de rusine fratilor.. cu porcaria asta.. !!" sau "suna ca la cenaclul flacara..."

Imnul echipei FC Vaslui (Click!)

La inceputul sezonului 2006, Otelul Galati si-a lansat noul imn oficial. Acesta este cantat de Adrian Enache, este foarte ritmat, dar nu a fost adoptat de marea majoritate a suporterilor."Sunt suporter al echipei mele de suflet, Otelul Galati, fiind si presedinte de onoare. Sunt galatean si chiar am jucat fotbal la Otelul, in urma cu ani buni. E echipa mea de suflet si i-am realizat un imn. Sper sa ii poarte noroc in toate competitiile", a spus la acea vreme Adrian Enache.

Asculta aici imnul Otelului Galati!

Imnul lui FC Brasov a fost compus in anii `70 de regretatul Ioan Bara, un suporter inrait al echipei pe care o antreneaza acum Razvan Lucescu. Suporterii lui FC Brasov sau "Stegarii" au pus versurile scrise de Bara pe muzica catecului Andrii Popa, al lui Phoenix.

"Nu oricine intelege de ce suntem gloriosi// Drumul nostru p-aici trece si-l strabatem bucurosi// Zaragoza, Fiorentina au trecut si pe la noi// Europa nu-i departe, Europa suntem noi" - este un refren din imnul Gloriei Bistrita, echipa la care pana si conducatorii s-au plans, la un moment dat, ca nu are prea multi sustinatori. Are imn!

Aici este imnul Gloriei Bistrita.

Viorel Garbagiu, directorul Scolii de Arta din Targu Jiu, este cel care canta imnul echipei Pandurii Targu Jiu. Formatia a promovat in anul 2005 in prima liga, iar cunoscutul om de cultura s-a gandit ca echipa ar trebui sa aiba si un imn.

Click pentru "Hei, hei, Pandurii!"

Farul Constanta: cu "sangele alb si inima albastra", marinarii sunt fericitii posesori a doua imnuri. Niciunul oficial, insa. 3SE a compus unul dance, iar Criss Blaziny unul hip-hop. Farul Constanta are nevoie de incurajari, pentru ca nu o duce prea bine in campionatul intern, asa ca, pentru a-si sustine favoritii, rechinii tipa de-i sar ochelarii lui Ovidiu Ioanitoaia (vorba cantecului!. Cum ajuta acest lucru echipa nu e prea clar, dar cert e ca echipa Farului e numai una.

Asculta aici versiunea 3SE - "Haide, Farule, marinarii sar cantand"

Iar aici gasesti replica hip hop a lui Criss Blaziny "ln ziare gasesti doar despre echipe din Bucuresti// noi avem inima mare cat marea"

In ultimii patru ani, Poli Iasi a fost antrenata de un ardelean veritabil – Ionut Popa demonstand, si nu o data, ca e in stare sa-si rupa camasa de pe el pentru Poli adica sa dea totul pentru Poli asa cum zice imnul- numai ca returul de campionat il gaseste pe banca tehnica a iesenilor pe italianul Cristiano Bergodi.

Imnul Politehnicii Iasi

Nou promovata in Liga 1, echipa Gaz Metan Medias se afla deja pe locurile de retrogradare. Dar in retur se pot intampla multe: lupilor li va se face foame de goluri sau "presiunea si furtuna" va baga mingea si in poarta adversarilor mediesenilor.

Imn "Gaz Metan, Gaz Metan!"

"Ole, ole, ole, Otopeniul asta e!" - aici gasesti imnul lui CS Otopeni.

Imnul formatiei Gloria Buzau este interpetat de catre George Nicolescu.

"Gloria, hei! Al tau nume in cantam!"