Comitetul Executiv al UEFA a hotarat in unanimitate ca Bucurestiul sa organizeze finala Europa League (actuala Cupa UEFA), editia 2011-2012. Stadionul National Lia Manoliu, aflat inca in reconstructie, va gazdui cel mai important eveniment fotbalistic din ultimii 14 ani, dupa CE Under 21 din 1998.

"E un moment deosebit de important pentru FRF si pentru fotbalul romanesc. Eforturile noastre au fost, iata, incununate de succes, dar este evident pentru toti, in primul rand pentru noi, ca trebuie sa ducem la bun sfarsit o sarcina pe cat de dificila, pe atat de onoranta. Stim la ce ne-am inhamat si sunt convins ca, avand in continuare sprijinul Primariei Bucurestiului si cel al Guvernului Romaniei, vom confirma standardele cerute de un asemenea eveniment, din care toata lumea va avea de castigat, si din punctul de vedere al imaginii, si din cel financiar", a declarat presedintele Federatiei Romane de Fotbal, Mircea Sandu, pentru frf.ro.

„Votul de azi al UEFA inseamna nu numai un vot dat credibilitatii pe care Federatia Romana de Fotbal o are in structurile fotbalistice europene, ci si o victorie a fotbalului romanesc, a Bucurestiului si, nu in ultimul rand, a Romaniei. Peste trei ani, datorita fotbalului, Bucurestiul se va afla in centrul atentiei europene. Dar, in egala masura si pe buna dreptate, votul UEFA ne obliga. Credibilitatea la care ma refeream va trebui confirmata printr-o organizare fara cusur a unui eveniment de o asemenea anvergura si complexitate. Asa cum mi-am declarat optimismul referitor la dobandirea organizarii acestei finale, asa spun inca de pe acum ca, in colaborare cu toti ceilalti factori implicati, vom fi la inaltime”, a adaugat directorul general al FRF, potrivit aceleiasi surse.

In cursa pentru organizarea unei finale de Cupa UEFA in 2011 si 2012 au fost: Anglia (Emirates), Germania (AufSchalke), Spania (Montjuic), Irlanda (Lansdowne Road) si Romania (Lia Manoliu). Anglia a organizat finala Cupei UEFA din 2008, germanii vor organiza finala Cupei UEFA din 2010, iar Spania va gazdui finala Ligii Campionilor de anul viitor. Irlanda a obtinut dreptul de a organiza finala Europa League in 2011, iar Romania in 2012.

In sedinta de joi, Comitetul Executiv al UEFA a mai hotarat ca stadionul Wembley din Londra sa fie gazda Ligii Campionilor din 2011, iar Fussball Arena sa organizeze finala in 2012.

Bucurestiul a gazduit si alte finale ale unor mari competitii din alte domenii sportive: volei (Cupa Campionilor Europeni de volei masculin, disputata intre Rapid si Dinamo, in 1967), tenis (Cupa Davis, 1972), lupte (Campionatele Europene de lupte 1979), rugby (Campionatului European de rugby, disputat intre Romania si Franta, in 1982), handbal (CE handbal feminin, 2000), dar si Jocurile Mondiale Universitare din 1981.

Stadionul Lia Manoliu se afla in acest moment in reconstructie, iar lucrarile sunt preconizate a se finaliza in octombrie/noiembrie 2010. Proiectul consta in reconstructia totala a stadionului ca arena cu 55.000 locuri acoperite, valorificarea spatiului de sub gradenele stadionului prin amenajarea acestora pentru sportivi, oficiali, spectatori. Valoarea totala a contractului de executie se ridica la circa 119,77 milioane euro plus TVA.

Citeste pe aceeasi tema:

Mircea Lucescu: Arena va fi gata la timp, doar pentru ca avem cutitul la os

Gigi Becali: E meritul meu ca se joaca finala la Bucuresti/ Piturca: Ba eu am avut cel mai mare rol

Noul stadion Lia Manoliu