Mircea Radulescu, directorul Scolii Federale de Antrenori, infiereaza cu manie proletara atitudinea conducatorilor lui CFR, care l-au angajat pe Dusan Uhrin, fostul antrenor al lui FC Timisoara, in postura de consilier sportiv, pentru a pregati echipa in retur alaturi de Ales Jindra si Alin Minteuan. Inainte de sezonul 2008-2009, s-a introdus un paragraf in regulamentul competitional, prin care se interzice unui antrenor sa poata pregati intr-un sezon doua sau mai multe echipe in Liga 1.

Momentul frustrant care l-a determinat pe Radulescu sa propuna aceasta masura s-a petrecut in sezonul trecut. Mircea Rednic a fost dat afara de la Dinamo, s-a dus la Rapid, iar dupa cateva etape, a fost meciul direct si giulestenii au invins cu 2-0 in Groapa. "Nu o sa vezi niciodata antrenorul lui Milan ca e antrenor la Juve!", spune Mircea Radulescu.

"Uhrin si daca poarta fularul echipei la gat e pasibil de suspendare", mai spune Radulescu. Oare? Pai Uhrin nu poate sa fie antrenor, dar nu poate sa fie numit nici presedinte de club, nu poate sa detina alta functie oficiala la alt club? Corect ar fi sa nu fie lasat sa stea pe banca tehnica, daca asa prevede Regulamentul, dar nu sa i se interzica sa fie consilierul echipei!

Nimeni nu spune ca paragraful introdus de directorul Scolii Federale de Antrenori poate transforma antrenorul intr-o marioneta in mana patronului. Conducatorul X stie ca antrenorul echipei sale, daca pleaca, nu poate sa mai antreneze in prima liga pana la sfarsitul campionatului. Asa ca poate foarte usor sa ii faca rau antrenorului intervenind in alcatuirea echipei sau in pregatirea ei, asa cum se tot procedeaza in Liga 1, fara ca antrenorul sa aiba ceva de spus. Un conducator de club poate sa impuna jucatori in primul "11", sa dea afara jucatori, sa se poarte ca un dictator, pentru ca "el baga banii", stiind ca daca antrenorul ar fi demis sau si-ar da demisia, nu ar putea sa mai pregateasca nicio echipa din primul esalon.

Mircea Radulescu s-a sesizat in cazul lui Uhrin, pana la urma, asta e Regulamentul, iar daca se vrea, numirea cehului in aceasta functie trebuie judecata de comisiile de specialitate si nu la televizor. Surprinzator sau nu, Mircea Radulescu nu se sesizeaza in cazul eventualei numiri a lui Marius Sumudica la Rapid, antrenor care nu are licenta Pro, nu poate antrena in prima liga, dar care printr-un artificiu, ar putea sa conduca de pe banca bine-mersi echipa. Aceasta nu ar fi o incalcare de Regulament? Mai multe poti sa citesti AICI!

Acelasi Mircea Radulescu explica la televizor ca Steaua nu era obligata sa prezinte rezilierea contractului lui Marius Lacatus pentru aducerea lui Dorinel Munteanu. "Pai Steaua putea sa aiba si doi antrenori principali". Atunci de ce s-a mai facut conferinta de presa, in care Lacatus a anuntat ca isi da demisia? Cine este ipocrit in aceasta poveste? Intr-adevar, Lacatus pregateste aceeasi echipa, dar explicatia "o echipa poate avea doi antrenori", in acest context, e puerila. Mai multe despre reactia lui Mircea Radulescu, poti citi AICI!

De ce licenta Pro este acordata oricum? Gabi Balint de exemplu nu a mai antrenat o echipa de ceva vreme, a fost si comentator tv, oare daca se vrea lege si ordine, domnul Balint nu ar trebui sa mai treaca macar o data pe la cursurile Scolii Federale de Antrenori, macar pentru niste teste, asa, de ochii lumii, sa vedem ce mai stie?

Pana la urma, nu este nevoie de un paragraf de Regulament ca sa protejezi secretele tactice ale unei echipe. Daca un club vrea sa isi tina antrenorul, procedeaza precum Dinamo, de exemplu. Borcea daca vrea sa il dea afara pe Rednic, trebuie sa ii plateasca 1 milion de euro daune. Daca Rednic vrea sa plece de la Dinamo, trebuie sa scoata el din buzunar 1 milion de euro. Masuri de acest gen prin care se vrea apararea secretului profesional ar trebui sa si le ia conducatorii de cluburi, nu trebuie impuse de directorul Scolii Federale de Antrenori.

Mircea Radulescu ar trebui mai intai sa se ocupe de instruirea antrenorilor din tara si sa nu acorde licente de antrenorat unora care nici nu se prezinta la cursuri. Se vede cand jucam in cupele europene cat de instruiti sunt multi dintre ei. Oare nu acest lucru ar trebui sa il framante si pe domn' profesor?