Scandalul Valiza a inzbucnit din nou dupa ce, in cursul acestei saptamani, s-au dat publicitatii o serie de stenograme ale convorbirilor telefonice purtate intre Gigi Becali, Anton Dobos, Dorin Goga, Mirel Radoi, Petre Marin, Teia Sponte si Adrian Mititelu, in care se punea la cale planul de bataie: cum ii va stimula Becali pe jucatorii lui "U" Cluj pentru a incurca CFR-ul. Procurorii au demonstrat ca jucatorii au statutul de functionar.

Anchetatorii urmaresc faptele incriminate de legea penala petrecute atat inainte de meciul Rapid - Gloria Bistrita din 2006, cat si inainte de partida "U" Cluj - CFR Cluj.

In 2006, Gigi Becali i-a alergat prin oras pe jucatorii Bistritei si a intrat peste ei in Restaurantul Perla, oferindu-le 5.000 de euro in cazul unui egal cu Rapid si 10.000 de euro pentru o victorie. Ioan Horoba, presedintele gruparii, l-a refuzat pe Becali, scenele fiind filmate de reprezentanti ai mass-media.

"S-a constatat ca 13 din cei 15 jucatori de fotbal, respectiv Paduretu Razvan, Matei Dan Marius, Borza Adrian Dumitru, Abrudan Octavian, Albut Septimiu Calin, Tarnaveanu Calin, Piglisan Sabin Ioan, Oncica Stefan Sorin, Iftodi Daniel, Mindrean Sergiu Sebastian, Pacurar Alexandru, Nalati Adrian, Chibulcutean Alin Nicu, care au facut deplasarea la Bucuresti pentru meciul din data de 12.05.2006, din etapa cu nr.27 a Diviziei A si carora le-a fost adresata promisiunea de bani, aveau perfectate contracte de munca, fiind jucatori profesionisti si salariati in conformitate cu prevederile art.10 si art.11 din Regulamentul privind Statutul si Transferul Jucatorilor de Fotbal al FRF.", se mentioneaza in comunicatul DNA. Procurorii se leaga de prevederile din Regulamentul privind Statutul si Transferul Jucatorului de Fotbal: jucatorii profesionisti au obligatia sa faca eforturile specifice ocupatiei de jucator profesionist, la nivelul pregatirii si posibilitatilor personale in scopul indeplinirii obiectivelor de instruire si performanta stabilite de club”. Concluzia procurorilor? "Se constata ca jucatorii de fotbal ai „Gloria 1922 Bistrita”, carora le-au fost promise de catre invinuitul Becali George sume de bani cuprinse intre 5.000–10.000 euro, se incadreaza in dispozitiile art.254 Cod penal, intrucat acestia au calitatea de functionari in sensul legii penale precum si obligatia corelativa de a indeplini cu buna credinta indatoririle de serviciu, in sensul de a-si apara corect sansele de joc si de a contribui cu toate resursele fizice si psihice la obtinerea unei victorii, pe baza salariului si a primelor acordate de clubul-angajator."

Procurorii DNA au procedat la fel si in cazul jucatorilor Universitatii Cluj. "In cazul de fata, oferta financiara de 1,7 milioane euro adresata jucatorilor de fotbal ai „Universitatii Cluj” de catre finantatorul F.C. „Steaua Bucuresti”, intra fara discutii sub incidenta art.255 Cod penal, in conditiile in care acestia au calitatea de functionar in sensul legii penale, conform art.147 alin.2 Cod penal. S-a constatat ca 7 jucatori aflati pe foaia de joc pentru meciul din 7 mai 2008, aveau contracte de munca, respectiv Goga Dorin, Milan Jovanovic, Nemanja Jovanovic, Cordos Andrei, Moldovan Calin, Bus Laurentiu, Sabo Radu (fila 278), iar pentru ceilalti existau conventii civile de prestari servicii, dupa cum urmeaza: Budean Petru, Edvan Correia, Erison Santos, Merlier Pieter, Soltuz George, Bundea Zeno, Raducanu Claudiu, Bad Flavius, Alves da Silva, Silvasan Cristian, Izepon Andre."

Becali ar putea avea si mai mari probleme daca procurorii vor demonstra ca Primaria Cluj detinea actiuni la clubul Universitatea. Anton Dobos i-a spus insa lui Becali intr-o discutie telefonica faptul ca numai el este investitor la club.

Dobos : No! Eu...Ce tine de mine chiar...No!...cum daca, daca...

Becali: Ce tine de tine?! Da’ cine mai e conducator acolo?

Dobos: Nu-i nimeni, numai eu sunt. Hai!...Cine sa mai fie in afara de mine?

Becali: Pai si ce atunci ?...

Dobos: Nu! Nu! Nu! Pai, cine sa mai fie?

Becali: Pai, dom’le, da’ sa nu...Deci altii mai hotarasc acolo? Mai decide cineva?

Dobos: Nu decide, mai, omule. Noi, noi jucam, ma! Ce Dumnezeu! Deci noi maine suntem in cantonament si vor juca, altfel ii omor.