Uhrin a fost demis aiuritor de la Poli, Becali s-a suparat pe Radoi, Lobont ar putea pleca de la Dinamo, Claudiu Niculescu se intoarce, Peseiro este pe punctul de-a fi demis, Clujul insista pentru Protasov…

Printre atatea evenimente, unul cu importanta deosebita pentru industria fotbalului romanesc a trecut aproape neobservat. Poate pentru ca a fost anuntat de catre Jean Valvis, actionarul super-minoritar al Rapidului, poate pentru ca a fost rostit intr-o romana aproximativa, poate pentru ca pur si simplu stirea respectiva nu pare sa aiba legatura cu fotbalul de factura romaneasca.

Totusi, trebuie mentionat: o echipa din Liga 1 va fi in premiera auditata dupa standarde internationale de catre o multinationala specializata in domeniu, Deloitte&Touche.

Astfel, dupa ce a lamurit cat costa o echipa de fotbal, cu datorii cu tot, Rapid se pregateste sa lamureasca industria acestui sport cat din activitatea unui club se sprijina pe legile pietei si cat pe impulsuri emotionale.

Peste tot in lumea civilizata a fotbalului, cluburile traiesc in congruenta cu aceste legi economice. Anticipeaza exact cati bani isi pot permite sa cheltuiasca, anticipeaza exact veniturile pe care le vor avea pentru fiecare prag de performanta atins de echipa si categoric nu ajung in situatii de criza financiara la jumatatea sezonului.

Astfel, intr-un fotbal nefiscalizat, in care se fac promisiuni in valize de bani sau metri de carnati, un audit profesionist poate insemna nu numai modernizare, ci si prosperitate.

Situatia economica actuala a facut banii scumpi si speriosi. Oamenii care-i detin ezita destul de mult pana ii aloca unor investitii importante sau riscante. Mai mult, fotbalul reprezinta pentru multi dintre ei o zona gri in care siguranta este oferita, de obicei, de tipi care si-au demonstrat deja capacitatea de-a insela asteptarile partenerilor.

In aceste conditii, patronii care isi doresc prosperitate pentru echipele lor vor trebui sa-si schimbe un pic strategia. Promisiunea cu fotbalul care aduce recunoastere si poate fi chiar o trambulina politica s-ar putea sa nu mai fie suficienta pentru cei interesati de investitii in domeniu.

Din acest motiv, initiativa tipului amuzant din actionariatul Rapidului s-ar putea sa devina una istorica.

Investitorii care au deja afaceri conduse dupa principii economice moderne vor dori sa vada in fotbal o activitate transparenta, in care fiecare ban investit are trasee clare de deplasare, in care oricine baga bani isi poate supraveghea fara efort investitia. Iar un audit este primul pas in convingerea lor.