Asociatia Independenta a Suporterilor Stelisti (AISS) a emis duminica un comunicat de presa in care expune punctul de vedere al celor implicati in incidentele din partida Steaua - FC Timisoara (2-2).

Agentii firmei de paza Zmarandescu VIP Security au intervenit in forta la Peluza Nord, dupa ce suporterii ros-albastri au aprins trei torte. "Reactia acestora la cele 3 torte aprinse de suporterii stelisti a constat in folosirea spray-urilor lacrimogene, a electrosocurilor (pe obrazul unui suporter), precum si in agresarea fizica a suporterilor din perimetrul respectiv si s-a soldat cu 5 suporteri raniti si scosi cu targa din stadion, printre care si o fata". Potrivit comunicatului, suporterii nu au avut intentia de a arunca tortele in teren.

Suporterii de la Peluza Sud au avut intentia de a-i ajuta pe cei de la Peluza Nord, dar au fost opriti de jandarmi. "In ciuda celor declarate de purtatorul de cuvant al Jandarmeriei, n-a existat in niciun moment niciun fel de conflict intre suporterii stelisti, tocmai dorinta unora de a sari in ajutorul celorlalti ducand la interventia jandarmilor. Fortele de ordine au intervenit in maniera obisnuita, cu jeturi puternice de gaze lacrimogene, precum si cu bastoane impartite cu darnicie, inclusiv suporterilor de la tribuna a doua", se mentioneaza in acelasi comunicat.

Potrivit AISS, suporterii ambelor peluze nu au fost evacuati, ci au parasit stadionul din proprie initiativa, "in semn de protest fata de reactia agentilor de paza de la Zmarandescu VIP Security si, ulterior, a fortelor de ordine".

Suporterii stelisti au comparat reactia complet diferita a fortelor de ordine din ultimele meciuri ale echipei din Ghencea: "Credem ca o comparatie cu ultimele doua meciuri ale Stelei, in care suporterii echipelor Dinamo si Rapid au aprins zeci de torte, fara ca nimeni sa intervina pentru agresarea lor, apare in aceste momente ca total inutila".

De cealalta parte a baricadei, Liga profesionista de Fotbal (LPF) a facut un apel catre Ministerul Justitiei si Ministerul Internelor si Reformei Administrative (MIRA) de a "aplica mult mai ferm decat pana acum" prevederile legii: "In dorinta de a salva pe de o parte spectacolul fotbalistic, iar pe de alta pentru a permite spectatorului civilizat sa se bucure in liniste de aceasta binemeritata relaxare, facem un apel insistent la MIRA si Ministerul Justitiei de a aplica mult mai ferm decat pana acum prevederile Legii nr.4/2008, ca si, de la caz la caz, ale altor prevederi ale Codului Penal si Civil. Fata de care – o spunem raspicat – au demonstrat pana in prezent o nepermisa toleranta".

"LPF considera ca vandalismul anumitor grupuri de huligani a atins un punct-limita, dincolo de care se contureaza riscul de a inregistra nu doar mari pagube materiale, ci si victime omenesti. Suntem in posesia unor date care atesta limpede ca aceste grupuri vin la meciuri nu pentru a gusta spectacolul sportiv, ci exclusiv pentru a provoca scandaluri si batai. Asemenea manifestari ale catorva indivizi scapati de sub control pot constitui scanteia declansarii unor nedorite tulburente de ordin nu doar sportiv, ci chiar social", se arata in comunicatul de presa dat de LPF.