Daca deschizi televizorul, vezi stiri despre criza financiara, daca deschizi radio-ul - le auzi, daca deschizi ziarul - le citesti, iar daca intri pe site-uri - te bucuri de criza in format multimedia. Peste tot se vorbeste despre caderile burselor, despre falimentul insitutiilor de credit, despre tranzactii nocive cu banii din viitor, despre economii in picaj, despre retragerea investitorilor, despre regresul pietei imobiliare, despre blocarea sau scumpirea excesiva a creditarii, despre anticipari ale cresterii inflatiei…

Ei, chiar in aceste momente, fotbalul romanesc incepe sa dea primele semne ca este finantat de oameni care traiesc in Romania reala, nu undeva deasupra muritorilolr, zeificati pe motiv de bunastare.

Cei saraci nu finanteaza Steaua

Patronul Stelei sustine ca actuala criza nu-l loveste pe el, ci pe cei saraci. Asa o fi, dar printre cei saraci nu prea se gasesc proprietari a mii de hectare vandabile astazi la preturi mult mai scazute decat acum cateva luni.

Mai mult, cei saraci nu sunt angajati sa finanteze cea mai scumpa activitate sportiva din Romania si celor saraci nu le cere acum Mihaita Nesu sa plateasca primele restante pentru calificarea echipei in grupele Ligii Campionilor.

Borcea, exit de peste tot?

Actionarul care s-a autotratat folosind “injectia letala cu dinamovism”, Cristi Borcea, a anuntat ca din iarna se retrage de la Dinamo.

Dincolo de conflictul cu Nicolae Badea, o chestiune interesanta insoteste acest anunt. Borcea si-a vandut afacerile cu autogaz si se pregateste de un exit total din zona care-i poate consuma profitul incasat din tranzactia cu olandezii de la SHV.

Poate ca vrea sa-si bage banii in alte afaceri, poate chiar spune adevarul cand se da, alaturi de Vasile Turcu, drept singurul finantator al lui Dinamo sau poate ca pur si simplu fotbalul nu mai ofera posibilitatea de-a face tranzactii fara plata taxelor catre buget.

Teapa peste teapa peste criza

La Rapid, lucrurile sunt limpezi. Adica e o nebunie evidenta. Jucatorii au riscat evacuarea din casele inchiriate, contractele sunt neplatite, Copos sustine ca s-a retras si afirma ca Taher trebuie sa plateasca, Taher sustine ca nu mai baga bani pana nu lamureste Copos situatia clubului… Intre timp, despre Copos se scrie ca isi orienteaza banii spre finantarea unor proiecte imobiliare, iar despre Taher se scrie ca este tepuit de Copos.

In fine, revelatia campionatului, FC Timisoara, se pregateste sa intre pe mana lui Tender, despre care ZF tocmai ce-a scris ca ar fi pierdut cam 200 milioane de euro prin scaderea valorii la bursa a uneia dintre societatile pe care le detine, Prospectiuni SA.

Un fel de concluzie

Daca sponsorii vor fi mai atenti cu bugetele pe care le vor aloca pentru promovarea prin intermediul fotbalului, iar finantatorii isi vor deschide mai greu buzunarele dupa ce lichiditatile au devenit rare, marile echipe ale campionatului nostru risca in acest sezon sa nu se mai pregateasca in primul rand pentru Liga Campionilor, ci pentru supravietuire.