Presedintele FIFA, Sepp Blatter, a cerut sa se incheie monopolul pus de afaceristii straini asupra cluburilor engleze. "Ne confruntam cu investitii in fotbal, in special in Premier League, care au scapat de sub control si UEFA va trebui sa faca ceva cu sistemul de licentiere a patronatelor. Fotbalul englez este atractiv pentru investitori, este fenomenul epocii. Puterea economica a fotbalului este imensa", a declarat Blatter.

Blatter a avertizat ca s-a creat o situatie delicata, in care marile cluburi vor deveni din ce in ce mai bogate, in dauna celor care nu sunt dispuse sa cheltuie atat de mult pentru succes. Presedintele FIFA i-a trasat noi reguli stricte lui Michel Platini prin care un patron poate primi acordarea licentei de patronat, ceea ce ar putea insemna "sapaturi" adanci in trecutul posibililor proprietari si sa se asigure ca au resursele financiare sa preia o echipa.

In dorinta de a preveni monopolul marilor cluburi asupra jucatorilor straini din toata lumea, Blatter a propus sistemul 6+5: sase jucatori nationali si 5 straini in "primul 11" al unei partide.

Blatter si-a expus teama in ceea ce priveste cluburile detinute de patroni straini, care ar putea parasi echipa in orice moment, lasand-o plina de datorii. "Trebuie sa fim avertizati. Avem exemplu prim-ministrul Tailandei care s-a intors in tara sa si si-a vandut clubul ca si cum si-ar fi vandut camasa. Ceva este foarte gresit aici. Nu stiu cum poate fi oprita, dar este intotdeauna un pericol ca acesti oameni vor pleca dupa doar o zi. Ce se intampla cu acele cluburi dupa?"

In Anglia, noua echipe sunt detinute de patroni straini: Chelsea - Roman Abramovich (Rusia), Liverpool - George Gillett Jr si Tom Hicks (SUA), Manchester United - Malcolm Glazer (SUA), Manchester City - Sheik Mansour bin Zayed al Nahyan (Abu Dhabi), Fulham - Mohamed al Fayed (Egipt), Portsmouth - Alexandre Gaydamak (Franta/Rusia), Sunderland - Ellis Short (Irlanda), Aston Villa - Randy Lerner (SUA), West Ham United - Björgólfur Gudmundsson (Islanda).