Parcursul european al echipelor romanesti in aceasta toamna este extrem de important. In cazul in care formatiile noastre nu vor acumula puncte in UEFA si Liga Campionilor, sunt sanse mari ca peste doua sezoane sa inregistram un mare regres si sa aliniem la startul acestor competitii doar 4 echipe.

Pe scurt:

- Unirea, Poli Timisoara si, eventual, FC Vaslui, au o misiune imposibila in primul tur preliminar din Cupa UEFA

- CFR Cluj trebuie sa obtina minimum locul 3 in grupa, in Liga Campionilor

- Portugalia, Olanda si Scotia ameninta pozitia Romaniei din clasamentul coeficientilor UEFA

- sunt sanse ca in scurt timp sa participe doar patru echipe romanesti in Europa

- Steaua, Rapid si Dinamo trebuie sa treaca de tururile preliminare

Cupele europene au inceput. FC Vaslui este prima echipa romaneasca care a luat startul, pierzand in prima mansa in Cupa UEFA Intertoto in fata unor anonimi din Azerbaidjan, avand pusa in pericol participarea in turul 2 de calificare al Cupei UEFA.

Ar trebui sa ne facem griji? Adversarii pe care am putea sa ii intalnim in aceasta competitie ne cam pun pe ganduri. Intrucat sistemul de tragere la sorti al meciurilor presupune impartirea echipelor in functie de trei zone geografice - zona sud-mediteraneana, centrala si est europeana si zona nordica - formatiile noastre vor intalni in primul tur preliminar adversari din urmatoarele tari: Albania, Andorra, Bosnia, Bulgaria, Croatia, Cipru, Grecia, Israel, Italia, Macedonia, Malta, Muntenegru, Portugalia, San Marino, Serbia, Slovenia, Spania si Turcia.

Pana acum, se stiu 80% dintre echipele care vor evolua in aceasta faza a competitiei, intrucat a mai ramas de disputat ultima runda din Cupa UEFA Intertoro si turul 2 preliminar din Cupa UEFA. Echipele calificate in primul tur preliminar sunt:

Capi de serie:

AC Milan, FC Sevilia, Valencia, Benfica, CSKA Moscova, Tottenham, Hamburg, Ajax, Everton, Club Brugge, Rapid, Besiktas, PSG, Atletico Madrid, Sparta Praga, Dinamo, Heerenven, Udinese, Dinamo Kiev, Feyenoord, Levski Sofia, Dnepr, Austria Viena, AEK Atena, Slavia Praga, Manchester City, Galatasaray, Sampdoria, Hertha, Partizan Belgrad, Nancy, Portsmouth, Racing Santander, FC Copenhaga

Outsideri:

Steaua Rosie Belgrad, Vitoria Guimarães, Dinamo Zagreb, AS Saint-Étienne,FC Zürich, Slovan Liberec, VfL Wolfsburg, Wisla Kraków, Maritimo Funchal, Unirea Urziceni, Poli Timisoara, Vitória Setúbal, Standard Liège, FC Twente, FK Moscova, Petrzalka Bratislava, AaB Aalborg, NEC Nijmegen, SK Brann Bergen, Viking Stavanger, Lokomotiv Sofia, Baník Ostrava, Kayserispor, Motherwell, Queen of the South, DVSC Debrecen, Metalist Kharkiv, Rapid Viena, AA Gent, Ch. Brugge / Grasshoppers, Cernomore Varna, Lillestrøm SK

Poli Timisoara, Unirea Urziceni si FC Vaslui - daca va trece de azerii de la Baku si de adversarul din turul doi al Cupei UEFA - au sanse mici in primul tur. Nu sunt capi de serie si ar putea sa intalneasca un adversar cu renume in fotbalul european. De altfel, nici Rapid sau Dinamo nu prea au motive sa se bucure, printre formatiile care nu sunt capi de serie numarandu-se si cativa adversari redutabili, precum Steaua Rosie sau formatiile din Portugalia.

Eventuala eliminare a cel putin trei din cele cinci participante - presupunand ca Dinamo si Rapid, fiind capi de serie, vor avea un adversar mai accesibil cel putin pe hartie - va dauna foarte mult coeficientului de tara in functie de care se stabileste numarul echipelor participante in cupele europene. La finalul sezonului trecut, Romania a inregistrat un coeficient de 2,600 de puncte, situandu-se pe locul 25 in acest clasament, undeva la granita intre fotbalul european si cel amatoristic.

Punctele acumulate in sezonul trecut inseamna cea mai slaba reprezentare a echipelor romanesti in ultimii 10 ani in Europa. Ne situam pe locul 7 in clasamentul general, dar pozitia Romaniei este amenintata de Portugalia, Olanda si Scotia. In fata noastra se afla Rusia. Cu echipele din Portugalia ne vom lupta in turul intai preliminar al Cupei UEFA. Daca Romania isi pierde aceasta pozitie, campionatul romanesc va inregistra un regres, deoarece, peste doua sezoane, vom avea doar patru echipe participante in cupele europene inca din primele tururi preliminare, alaturi de formatii din San Marino sau Malta.

UEFA Ranking:

1. Anglia 65.374 / 8 echipe participante

2. Spania 61.811 / 7 echipe participante

3. Italia 52.392 / 7 echipe participante

4. Germania 45.008 / 7 echipe participante

5. Franta 40.168 / 6 echipe participante

6. Rusia 38.625 / 4 echipe participante

7. Romania 36.766 / 6 echipe participante

8. Olanda 33.297 / 6 echipe participante

9. Portugalia 30.677 / 6 echipe participante

-----------------------------------

10. Scotia 26.750 / 4 echipe participante

Sansele sunt destul de mari, intrucat doar Steaua, Dinamo si Rapid sunt capi de serie. CFR Cluj porneste de pe pozitia a patra in grupele Ligii Campionilor si, teoretic, va avea o misiune aproape imposibila, miza fiind locul 3, cel care ar garanta o prezenta in primavara europeana in Cupa UEFA. Unirea si Poli Timisoara sunt outsideri, la fel si FC Vaslui daca va ajunge in primul tur preliminar. Punctele obtinute de echipele noastre se vor imparti fie la 6, fie la 7, depinde de FC Vaslui, daca va reusi sa se califice sau nu.

Sezonul trecut, echipele portugheze au reusit sa acumuleze 55,5 de puncte, totalul impartindu-se la 7, numarul echipelor lusitane participante in Liga si in UEFA. Pentru ca Romania sa nu isi piarda pozitia, este necesar ca cel putin doua echipe romanesti sa se califice in primavara europeana.

Punctele acumulate de echipele romanesti in sezoanele anterioare:

Romania

2004-2005: 5.500

2005-2006: 16.833

2006-2007: 11.333

2007-2008: 2.600