In sezonul 1997-1998 al Ligii Campionilor, Andrei Sevcenko uluia fotbalul mondial printr-o evolutie entuziasmanta contra Barcelonei. Trei goluri pe Nou Camp si toate echipele mari ale Europei s-au aratat dispuse sa ofere sume impresionante pentru a transfera noua stea a Estului.

De altfel, speculatiile in jurul sumei cu care urma sa fie transferat atacantul lui Dinamo Kiev l-a determinat pe un analist economic ucrainean sa afirme glumind ca “actuala criza din Ucraina ar putea sa fie ameliorata prin exportarea de fotbalisti”.

Dinamo nu l-a vandut insa imediat pe Sevcenko si a facut o miscare pe care nimeni nu o anticipa: i-a oferit acestuia un contract in valoare de 1 milion de euro anual, desi vechea intelegere urma sa expire abia peste 4 sezoane si avea o valoare de aproape 10 ori mai mica.

Dupa 10 ani, in liga lui Mitica

La aproape un deceniu de la trecerea lui Sevcenko la Milan contra a 26 milioane de euro, un fenomen interesant se intampla in Liga 1. Fara sa avem vreun fotbalist de talia ucraineanului, preturile fotbalistilor romani vanduti afara incep sa creasca, iar recordurile oficiale de transfer de dupa ’89 au picat pe rand.

Stefan Radu la Lazio pentru 5,4 milioane de euro, Sapunaru la Porto pentru 6 milioane de euro plus jucatori imprumutati.

Insa in ciuda acestor succese, care se adauga sumei uriase obtinute din drepturi TV sau contractelor de sponsorizare, presedintii de club par sa se afle si in fata unui moment greu: cresterile salariale ale jucatorilor.

Finantatorii sunt foarte atenti la “echilibrul salarial”

Daca ai urmarit cu atentie declaratiile date de oficialii cluburilor in aceasta perioada a achizitiilor, vei observa o anume atitudine in problemele ce tin de cuantumul contractelor propuse jucatorilor.

CFR Cluj a anuntat prin vocea lui Iuliu Muresan ca a avut posibilitatea de-a achizitiona fotbalisti-vedeta din postura de jucatori liberi de contract, dar nu a facut-o pentru a nu crea diferente mari intre salariile de la echipa.

Chestiunea “echilibrului salarial”, pe care Muresan a declarat-o drept unul dintre cele mai importante aspecte necesare linistii in vestiar, a imbratisat-o si omul care in ultimii ani a obisnuit inclusiv sa dubleze salarii dupa un meci excelent realizat de un fotbalist.

Gigi Becali a avut la un moment dat cei mai bine platiti jucatori dupa o astfel de serie de mariri in care fotbalisti precum Nesu sau Lovin s-au trezit peste noapte cu o crestere de vreo 50.000 euro la contract.

Becali insa a fost pe aceeasi unda cu Muresan cand a anuntat motivul pentru care Tamas sau alti jucatori despre care presa a dezvaluit ca s-ar afla in atentia Stelei nu vor ajunge in Ghencea: salariile prea mari.

Ultimii din seria celor atenti la cresterea pretentiilor salariale ale fotbalistilor sunt partenerii de la Rapid, Taher si Copos.

Primul a anuntat deja ca omul numarul 1 al Rapidului sezonul trecut nu merita un salariu 500.000 euro, iar Copos deja se suparase pe pe Taher si pentru ca acesta marise oferta initiala pentru Coman de la 250.000 euro la 300.000 euro.

Cum vor creste salariile din Liga 1

In acest moment, un jucator strain cu staif pentru campionatul nostru pare sa obtina lejer ca salariu de baza o suma intre 200.000 si 300.000 euro anual.

Evident, romanii ar putea fi invidiosi, dar pe termen mediu acest lucru va duce si la cresterea propriilor salarii, pentru ca dupa ce isi vor raporta evolutiile la cele ale fotbalistilor straini, vor sti cat sa ceara cu primul prilej in care se vor afla la masa negocierilor cu finantatorul sau conducerea clubului.

De asemenea, un efect asemanator cu cel intalnit in cazul “Sevcenko” ar putea duce si el la o crestere a salarizarii fotbalistilor din campionatul intern.

Chiar si fara a fi fortati de evolutii precum ale ucraineanului, conducatorii de club vor face curand o corelare intre felul in care sunt vazuti de echipele de-afara fotbalistii platiti cu doar cateva zeci de mii de euro si cei care au salarii cu adevarat competitive, apropiate de jumatate de milion de euro sau chiar mai mult.

In momentul in care vor vedea ca o investitie in plata unui jucator va insemna obtinerea a catorva milioane bune in plus la transfer, salariile fotbalistilor de soi din Liga 1 vor creste accentuat.

Mai mult, explozia unui fotbalist asociata cu inteligenta unui investitor care doreste sa faca o afacere buna, ar putea duce si la atingerea salariului de un milion de euro. Asta chiar si pentru o foarte scurta perioada de timp, care se va scurge de la proba de explozie si pana la vanzarea propriu-zisa.

Cine va lua primul milion?

Cel mai probabil, va fi vorba de un fotbalist roman sau de un strain care in momentul venirii in Romania se va afla la o varsta suficient de frageda incat scouterii marilor cluburi sa nu-i fi sesizat potentialul. Sau care sa-si arate aceste calitati un pic mai tarziu decat si le arata de obicei marii fotbalisti.