Mircea Sandu sustine ca jucatorii romani nu vor pleca din Liga 1 pe mai mult de 3 milioane de euro. Cazul lui Dica, vandut la Catania pentru doar 2 milioane, ii sustine profetia, cazul lui Stefan Radu plecat la Lazio contra a 5 milioane, i-o contrazice.

In momentul de fata, preturile de vanzare ale fotbalistilor din Liga 1 ar putea fi influentate de inca doi factori foarte importanti.

In primul rand, actionarii cluburilor dau unda verde pentru achizitionarea de fotbalisti din ce in ce mai scumpi, fapt care va duce in mod cat se poate de firesc si la cresterea sumelor in schimbul carora se vor arata dispusi sa se desparta de propriile vedete.

Fotbalul chiar este in primul rand o afacere si nimeni nu are ca strategie pe termen lung achiztionarea de jucatori pe milioane de euro si vanzarea ulterioara pe sute de mii.

Un al doilea factor tine de efectul comportarii lui Dinamo pe piata transferurilor.

Fara a avea vreo contributie majora la influentarea preturilor prin achizitii scumpe si cu o traditie de club care-si exaspereaza fanii prin vanzarea celor mai importanti jucatori contra unor sume derizorii, Dinamo s-a remarcat in aceasta vara printr-o vanzare importanta: 5 milioane de la Lazio pentru Radu Stefan.

De asemenea, la aproape un deceniu de la cele 6 luni petrecute de Lutu sub forma de imprumut la Galatasary contra a 350.000 euro, Dinamo a reaprins moda trimiterii fotbalistilor afara sub forma de imprumut si in schimul unor sume extrem de consistent.

Clubul l-a avut imprumutat pe Radu Stefan contra unei sume in jurul a un milion de euro si cere 1,5 milioane pentru a-l lasa si pe Moti la Roma.

Astfel, pentru ca vorbim de o piata a transferurilor, este evident ca si restul cluburilor, indiferent ca este vorba de granzii CFR, Steaua, Rapid sau de linia a doua - Craiova, Timisoara, Urziceni, Vaslui sau Galati,vor aplica un principiu al raportarii la tranzactiile celor de la Dinamo.

Oricine va dori sa faca o vanzare buna isi va aminti ca Dica a fost vandut la Catania pentru doar 2 milioane de euro abia dupa ce incercarea de-a-si vinde proprii jucatori contra unor sume precum cele cerute in schimbul lui Radu Stefan sau Moti vor esua.