Sociologul francez Jerome Segal uimeste lumea fotbalistica ,cu doar cateva saptamani inainte de startul EURO 2008, vorbind in termeni duri despre fotbal, pe care il vede o forma a sclavagismului modern. In sprijinul afirmatiilor sale, Segal da exemplu piata transferurilor din Africa, acolo unde copiii sunt racolati de la varste fragede, promitandu-li-se ca vor ajunge precum Ronaldinho, in timp ce acestia sfarsesc pe strazile din Europa, acolo unde isi cersesc existenta sau, in cel mai fericit caz, ajung la o echipa anonima din ligile inferioare.

"Cand ma uit la scolile de fotbal din Africa nu ma gandesc decat la faptul ca fotbalul este o forma a sclavagismului modern. Copiii sunt luati de la varste fragede de catre diversi agenti, li se promite ca vor ajunge precum superstaruri gen Ronaldinho, dar sfarsesc tragic pe strazi, sau, in cel mai fericit caz la o echipa anonima din ligiile inferioare", a precizat sociologul francez.

Jerome spune ca un rol important in toata aceasta afacere au marile corporatii, se da exemplul americanilor de la Nike, cei care promoveaza mitul reusitei unor jucatori saraci, a se vedea modelul Ronaldo sau Ronaldinho, care au reusit sa ajunga cunoscuti in toata lumea datorita fotbalului.

Jerome declara ca foarte putini au sansa de a ajunge un Thierry Henry sau un Zinedine Zidane, pe langa acestia prea multi copii ratandu-si viitorul in iluzia diverselor spoturi care domina lumea.

Modelul superfotbalistului care a reusit dupa o copilarie saraca si nemiloasa da randament in randul familiilor cu posibilitati financiare precare, Segal fiind de parere ca fotbalul este, pe langa o forma de sclavagism, si o arma foarte importanta in manipularea populatiei.

Aici puteti gasi mai multe date despre sociologul francez Jerome Segal http://jerome-segal.de/