Romario de Souza Faria s-a hotarat sa se retraga din fotbalul de performanta, dupa o cariera in care a trecut de bariera celor 1000 de goluri marcate (1002 reusite, conform spuselor sale), si in care a trecut prin vestiarul unor echipe precum FC Barcelona, PSV Eindhoven, Valencia sau Vasco de Gama.

"Cred ca a venit si momentul pe care il asteptam cel mai putin in aceasta viata: trebuie sa spun adio fotbalului. Sunt o persoana care datoreaza aproape totul sportului rege", a declarat Romario.

A fost campion al lumii in anul 1994, in SUA, nationala Selecao datorandu-i in mare parte titlul mondial in urma unor evolutii de exceptie. Impreuna cu Bebeto a format cuplul de atac cel mai bun de pe taram american.

Marile sale dezamagiri au fost neconvocarile pentru Mondialele din 1998 (acolo unde nu a fost complet refacut dupa unele probleme musculare) si 2002 (avea deja 36 de ani si s-a considerat ca nu mai poate da randamentul unor varfuri precum Ronaldo sau Rivaldo).

A purtat pentru ultima oara tricoul primei reprezentative pe 28 aprilie 2005, in cadrul unui meci amical contra Guatemalei. Brazilia a invins cu 3-0, iar el a terminat aventura la echipa nationala cu un cartonas galben.

"Este genul de jucator care te scote din incurcatura cand iti e lumea mai draga. Este un geniu al careului advers", a declarat fostul sau antrenor de la FC Barcelona, Johan Cruyff.