Presedintele Traian Basescu l-a decorat pe arbitrul Alexandru Deaconu cu Ordinul Meritul Sportiv, in cadrul unei ceremonii pe care Cotroceniul a dedicat-o recompensarii a 120 de personalitati din fotbalul romanesc. Initial, receptia ar fi trebuit sa aiba loc in toamna, dupa moartea lui Gicu Dobrin, insa Presedintia a anulat-o, motivind ca nu a avut timp suficient pentru a pregati corespunzator ceremonia.

Numele lui Deaconu a aparut pe lista celor decorati dupa derby-ul Rapid-Steaua pe care l-a suspendat in minutul 74, dupa ce fusese lovit cu o bricheta aruncata din tribuna. Presedintia a motivat decorarea lui Deaconu prin "merite in combaterea violentei din sport".

"M-a surprins sa fiu premiat", a declarat Deaconu, la incheierea ceremoniei.

Decorarea lui Alexandru Deaconu vine cu o zi inainte de sedinta comisiei de disciplina a Federatiei de fotbal, in cadrul careia se va da verdictul in cazul Rapid-Steaua.

"Am apreciat extraordinar curajul arbitrului Deaconu de a opri un meci. Venise timpul ca cineva sa spuna stop comportamentului nesportiv", a spus Traian Basescu, exprimindu-si apoi dorinta de a nu se face nicio speculatie: "Ceva hotari FRF, cum va continua, este problema FRF. Am apreciat astazi curajul unui arbitru".