Intrebati cine este cel mai puternic adversar al lor in returul sezonului, fotbalistii de la Dinamo, Steaua si Rapid au evitat sa ofere onoarea nominalizarii unei rivale: "singurele probleme pe care le putem avea sunt cele pe care noi singuri ni le-am putea provoca".

In mare, lucrurile par sa stea exact cum au spus-o. In acest moment, cel putin 3 motive fac din CFR o echipa care n-ar trebui sa aiba emotii pana la finalul campionatului. Iar fiecare dintre aceste 3 atuuri tine si de situatiile din curtea adversarelor sale.

1. Jocul

Jocul clujenilor este unul constant bun. Multi au spus despre ardeleni ca au fost dezastruosi in Ghencea. Adevarul este ca Steaua a jucat senzational, iar Clujul a facut doar un joc obisnuit. Insa genul de joc obisnuit a carui forta clujenii o ating etapa de etapa, iar Steaua, Dinamo, Rapid nu reusesc sa o atinga doua etape la rand.

In plus, atunci cand nu exceleaza, Clujul nu ofera evolutii jenante precum cele vazute la marile echipe din Bucuresti in acest debut de campionat: Rapid cu U Cluj si Urziceniul, Steaua la Targu Jiu, Dinamo cu Farul sau Mioveniul.

2. Presiunea asupra jucatorilor

Dupa meciul cu Steaua, Andone sustinea ca Dorsin a fost surprins de evolutia adversarilor directi pentru ca in loc sa umareasca meciurile din Liga 1, prefera sa vizioneze, prin satelit, meciurile din campionatul Norvegiei. Tot Andone a descoperit insa si avantajele faptului ca fotbalistii sai nu sunt la fel de conectati la ce se intampla in fotbalul romanesc precum localnicii: "Fiind straini, presiunea asupra lor este mai mica. Nu inteleg toate disputele, nu sunt la fel de afectati de ce se intampla prin tribune".

In schimb, la Steaua presiunea din partea patronului este de multe ori uriasa. Aproape fiecare declaratie echivaleaza cu o nemultumire fata de evolutia unui jucator sau cu o indicatie tactica pentru Lacatus, lucru care le arata fotbalistilor ca nu depind doar de munca de la antrenamente si de evolutiile din timpul jocurilor.

La Rapid, lucrurile se vand, se cumpara, se schimba. Patronul este nemultumit cand de jucatori, cand de public, cand de conducerea clubului, cand iar de jucatori.

La Dinamo, Multescu a criticat public noile achizitiile, iar dupa ce "cainii" au devenit "catelusi" in opinia conducatorilor, Ionel Ganea simtit si-a permis sa-i trimita un SMS lui Borcea in care sa-i explice ca dobermanul este acum la Timisoara. In Groapa au ramas doar shi-tzu si pechinezi. Asta face bine la moral, nu?

3. Presiunea asupra antrenorilor

Lui Andone i s-a anuntat publica faptul ca si in conditiile in care va pierde campionatul, tot el va sta pe banca ardelenilor in sezonul viitor.

Lucrurile au stat oarecum la fel si la Dinamo. "Mircea Rednic ramane in functie pana la finalul sezonului", "Zenga are tot sprijinul conducerii, nu se pune problema schimbarii sale pana la finalul acestui campionat", "Dinu si Talnar au echipa pe mana pana in vara. Pozitia lor nu este in vreun fel amenintata"...

Toate acestea sunt declaratii date de-a lungul acestui sezon de catre Borcea sau Turcu. Realitatea nu a acoperit vorbele. Mai mult, lui Multescu i s-a servit deja un polonic din formula clasica de incurajare: "Nu conteaza daca Razvan Lucescu va fi liber de contract in vara, Multescu va fi antrenorul nostru in continuare".

In Giulesti, o parte a publicului scandeaza meci de meci impotriva lui Rednic. Restul stadionului il contesta doar la infrangeri. Si cum acestea n-au fost o raritate in acest debut de retur, tensiunea de pe banca Rapidului pare suficient de mare incat ar putea tine aprinsa inclusiv nocturna arenei.

La Steaua, totu-i simplu. Becali e centrul universului pentru stelisti. De acolo vin banii, de acolo vin laudele, de acolo vin nemultumirile, de acolo vin indicatiile tactice pentru Lacatus, de acolo vine presiunea.