Atacantul francez Kylian Mbappe a fost inclus, in premiera, pe lista jucatorilor nominalizati pentru trofeul Balonul de Aur editia 2017, pe care figureaza, intre altii, portughezul Cristiano Ronaldo si argentinianul Lionel Messi, cele doua marti vedete ale fotbalului mondial, informeaza Agerpres.

Kylian MbappeFoto: psg.fr

Mbappe, in varsta de 18 ani, a fost protagonistul unui transfer spectaculos in aceasta vara, la capatul unui sezon in care s-a facut remarcat in tricoul lui AS Monaco, echipa cu care a castigat titlul de campion al Frantei si a atins semifinalele Ligii Campionilor, performante la realizarea carora tanarul international francez a avut o contributie importanta. El a fost imprumutat in luna august de AS Monaco la rivala Paris Saint-Germain, cu o optiune de cumparare, la finalul sezonului viitor, in valoare de 145 milioane euro, plus bonusuri de 35 milioane euro.

Portughezul Cristiano Ronaldo a castigat anul trecut, pentru a patra oara in cariera sa, Balonul de Aur atribuit de revista France Football, fiind considerat si anul acesta favorit, dupa ce a cucerit pentru al doilea an consecutiv trofeul Champions League cu Real Madrid.

Inceputul acestui sezon pare sa-l favorizeze, insa, pe marele sau rival, argentinianul Lionel Messi, care are in palmares cinci Baloane de Aur, ultimul dintre ele obtinut in 2015. Messi a marcat pana in prezent 14 goluri in 11 partide disputate in toate competitiile, ajutand-o pe FC Barcelona sa castige toate meciurile jucate de la startul noii editii a campionatului Spaniei.

Un alt pretendent la castigarea Balonului de Aur este brazilianul Neymar, care a devenit in aceasta vara cel mai scump fotbalist din istorie, dupa ce Paris Saint-Germain a achitat 222 milioane de euro pentru a-l transfera de la FC Barcelona. Neymar este cotat, insa, cu sanse minime sa se impuna in lupta cu Ronaldo si Messi, la fel ca si portarul italian Gianluigi Buffon, finalist al Ligii Campionilor cu Juventus Torino, in sezonul trecut.

Pe lista celor 30 de jucatori nominalizati la castigarea Balonului de Aur mai figureaza, intre altii, polonezul Robert Lewandowski (Bayern Munchen), argentinianul Paulo Dybala (Juventus Torino), uruguayanul Luis Suarez (FC Barcelona) si englezul Harry Keane (Tottenham).

Echipa cu cei mai multi reprezentanti pe aceasta lista este Real Madrid, detinatoarea trofeului Champions League (7), in timp finalista editiei trecute a Ligii Campionilor, Juventus Torino, are doi reprezentanti, la fel ca si formatiile Atletico Madrid, Chelsea Londra, FC Liverpool, Bayern Munchen si FC Barcelona.

Pe tari, Franta este cea mai bine reprezentata, cu patru jucatori, urmata de Brazilia, Spania si Belgia, cu cate trei reprezentanti.

Iata cum se prezinta lista data publicitatii de France Football:

Portari: Jan Oblak (Slovenia/Atletico Madrid), David De Gea (Spania/Manchester United), Gianluigi Buffon (Italia/Juventus Torino);

Fundasi: Marcelo (Brazilia/Real Madrid), Sergio Ramos (Spania/Real Madrid), Mats Hummels (Germania/Bayern Munchen), Leonardo Bonucci (Italia/AC Milan);

Mijlocasi: Luka Modric (Croatia/Real Madrid), N'Golo Kante (Franta/Chelsea Londra), Philippe Coutinho (Brazilia/FC Liverpool), Kevin De Bruyne (Belgia/Manchester City), Toni Kroos (Germania/Real Madrid), Sadio Mane (Senegal/FC Liverpool), Isco (Spania/Real Madrid);

Atacanti: Neymar (Brazilia/Paris Saint-Germain), Paulo Dybala (Argentina/Juventus Torino), Luis Suarez (Uruguay/FC Barcelona), Dries Mertens (Belgia/SSC Napoli), Robert Lewandowski (Polonia/Bayern Munchen), Harry Kane (Anglia/Tottenham), Edin Dzeko (Bosnia/AS Roma), Antoine Griezmann (Franta/Atletico Madrid), Radamel Falcao (Columbia/AS Monaco), Lionel Messi (Argentina/FC Barcelona), Pierre-Emerick Aubameyang (Gabon/Borussia Dortmund), Edinson Cavani (Uruguay/Paris Saint-Germain), Karim Benzema (Franta/Real Madrid), Cristiano Ronaldo (Portugalia/Real Madrid), Eden Hazard (Belgia/Chelsea Londra), Kylian Mbappe (Franta/Paris Saint-Germain).