Joi se vor disputa primele partide din grupele noului sezon al Europa League, competitie in care Romania este reprezentata de FCSB. Ros-albastrii vor incepe aventura pentru calificarea in primavara europeana impotriva Viktoriei Plzen, echipa pe care au eliminat-o in turul al treilea preliminar din Champions League. Meciul va avea loc pe "Arena Nationala", de la ora 22:05 si va fi transmis in direct pe Pro Tv, Telekom sport 1 si Live Text pe HotNews.ro.

FCSB vs Viktoria PlzenFoto: fcsteaua.ro

Echipele probabile:

FCSB: Nita - Benzar, Balasa, Planic, Morais - Pintilii, Nedelcu - Golofca, Budescu, Tanase - Alibec. Antrenor: Nicolae Dica.

Viktoria Plzen: Kozacik - Reznik, Hejda, Hajek, Limbersky - Hrosovsky, Zivulic - Petrzela, Kolar, Kopic - Bakos. Antrenor: Pavel Vrba.

Absenti: Krmencik (suspendat), Baranek Jr. Hubnik, Cisovsky, Cermak, Kovarik, Pilar (accidentati).

Partida va fi condusa la centru de arbitrul Andris Treimanis din Letonia. El va fi ajutat de compatriotii lui Haralds Gudermanis si Aleksejs Spasjonnikovs (ambii asistenti), Raimonds Tatriks (rezerva), Aleksandrs Golubevs si Edgars Malcevs (ambii aditionali).

Cum au ajuns cele doua echipe in grupele Europa League

FCSB a ajuns in grupele Europa League dupa ce a fost eliminata in play-off-ul Champions League de portughezii de la Sporting Lisabona. Ros-albastrii reusisera un rezultat de egalitate pe "Jose Alvalade" (scor 0-0) si sperau la revenirea in grupele Champions League dupa o pauza de patru ani. Partida de pe "Arena Nationala" a fost insa una de uitat pentru jucatorii lui Dica, fiind invinsi cu 5-1.

Dupa ce a fost eliminata chiar de FCSB in turul trei preliminar al Champions League, Viktoria Plzen a fost nevoita sa joace play-off-ul Europa League pentru a ajunge in grupe. Cehii s-au duelat cu AEK Larnaca, echipa pe care au invins-o pe teren propriu cu 3-1. Partida retur s-a incheiat la egalitate, scor 0-0.

Prezentarea echipei Viktoria Plzen:

Anul infiintarii: 1911

Stadion: Doosan Arena - 11.700 locuri

Palmares: 4 titluri de campioana, o Cupa a Cehiei, doua Supercupe ale Cehiei

Cea mai buna performanta europeana o reprezinta optimile de finala ale Europa League (2013 si 2014).

Potrivit transfermarkt, lotul Viktoriei Plzen este cotat la 23,30 de milioane de euro, in timp ce lotul echipei FCSB valoreaza 27,05 milioane de euro.

Viktoria Plzen a terminat pe locul doi in editia trecuta a campionatului din Cehia, la doua puncte in spatele campioanei Slavia Praga.

In sezonul trecut, cehii au fost eliminati in play-off-ul Champions League de Ludogorets Razgrad, apoi au evoluat in grupa E a Europa League, alaturi de Astra Giurgiu, AS Roma si Austria Viena. Plzen a terminat pe locul trei in grupa, dupa AS Roma si Astra, fiind eliminata din competitie.

Ros-albastrii au evoluat in grupa L a editiei de anul trecut a Europa League, alaturi de Villarreal, FC Zurich si Osmanlispor, insa au acumulat doar 6 puncte si au incheiat pe locul trei (dupa Osmanlispor si Villarreal).

Viktoria Plzen vs echipe din Romania

Prima vizita in Romania a celor de la Viktoria Plzen a fost in sezonul 2014-2015 al Europa League, cand a intalnit-o pe Petrolul Ploiesti in turul trei preliminar. Cele doua echipe au remizat in meciul tur, scor 1-1, iar partida disputata in Cehia a fost castigata de Petrolul, scor 4-1.

Anul trecut, Viktoria Plzen a dat piept cu Astra Giurgiu in grupele Europa League. Giurgiuvenii s-au impus cu 2-1 pe "Doosan Arena" si partida retur de "Arena Nationala" s-a terminat la egalitate, scor 1-1.

Viktoria Plzen si FCSB au mai fost adversare chiar in acest an, in turul trei preliminar al Champions League. Vicecampioana Romaniei s-a calificat in play-off-ul competitiei dupa2-2 pe "Arena Nationala"si 4-1 in deplasare.

Palmares FCSB vs echipele din Cehia (in cupele europene): 10 jocuri - 3 victorii, 5 remize, doua infrangeri. In meciurile disputate pe teren propriu, FCSB s-a impus o singura data si a incheiat de patru ori la egalitate.

Parcursul din campionat

Dupa noua etape disputate in Liga 1, FCSB ocupa locul 4 in clasament (18 puncte), fiind la egalitate de puncte cu Astra (locul 2) si CS U Craiova (locul 3) si la o distanta de 4 puncte de liderul CFR Cluj. Ros-albastrii au inscris 12 goluri si au primit 7.

Echipa lui Nicolae Dica nu traverseaza cea mai buna perioada, singurul esec din campionat suferindu-l chiar in ultima partida jucata, 0-1 pe terenul celor de la FC Viitorul.

De partea cealalta, Viktoria Plzen are un parcurs excelent in prima liga din Cehia. Dupa primele sase etape, formatia pregatita de Pavel Vrba are punctaj maxim si un avans de sase puncte fata de Slavia Praga, ocupanta locului doi. Plzen are cel mai bun atac din campionatul ceh, reusind 14 goluri in sase partide, dar si cea mai buna defensiva cu doar un gol incasat, fiind egala Slaviei Praga la acest capitol.

In ultimul meci din campionat, Plzen s-a impus cu 3-0 in fata celor de la Liberec, Krmencik, Petrzela si Kopic fiind marcatorii golurilor.

Ultimele cinci partide:

FCSB: doua victorii (2-1 cu Juventus Bucuresti, 2-0 cu FC Botosani), doua infrangeri (1-5 cu Sporting Lisabona, in play-off-ul CL si 0-1 cu FC Viitorul, in Liga 1) si o remiza (0-0 cu Sporting Lisabona)

Viktoria Plzen: 4 victorii (3-1 cu AEK Larnaca, in play-off-ul Europa League, 2-1 cu Jihlava, 3-0 cu Banik si 3-0 cu Liberec, in campionatul Cehiei) si o remiza (0-0 cu AEK Larnaca)

Ce spun cei doi antrenori (potrivit Agerpres)

Nicolae Dica

"Intalnim un adversar pe care il cunoastem foarte bine pentru ca am jucat doua meciuri oficiale cu el. Suntem singura echipa care am reusit sa ii invingem, din cele 10 meciuri pe care Plzen le-a jucat pana acum, sase in campionat si patru in cupele europene. Dar chiar daca i-am invins ne asteapta o partida grea pentru ca Plzen este o echipa foarte buna, cu jucatori buni de la mijloc in sus care pot face diferenta. Este o echipa buna de contraatac, cu jucatori de viteza pe benzi. Trebuie sa fim atenti. In meciul tur din preliminarii, cei de la Plzen au marcat doua goluri pe Arena Nationala, dar pe doua greseli mari ale noastre. Noi atunci am inscris de doua ori, dar am mai avut 3-4 sanse de a marca. Insa Viktoria Plzen este o echipa mult mai buna acum decat in preliminarii, pentru ca jucatorii lor care aveau probleme au revenit. Asa ca ei sunt mult mai puternici acum. Dar si noi ne-am intarit. E important sa fim concentrati 100%", a spus antrenorul ros-albastrilor.

"Sansele sunt egale maine seara, pentru ca suntem echipe de valori apropiate, chiar daca noi jucam pe teren propriu. Favoriti la calificarea in primavara europeana nu suntem, pentru ca daca ne uitam la celelalte cluburi au bugete mai mari ca noi. Toate cele patru echipe au sanse de calificare, pentru ca sunt de valori apropiate. Noi ne vom juca sansa si sper sa ne calificam. Este imposibil sa castigam toate partidele. Important este sa ne castigam meciurile de acasa si apoi sa scoatem cat mai multe puncte in deplasare", a mentionat el.

Pavel Vrba

"Nu sunt dezamagit ca am picat din nou cu FCSB. Poate daca intalneam o alta echipa eram mai linistit. Trebuie sa recunosc insa ca a fost o dezamagire pentru mine ceea ce s-a intamplat in dubla din preliminariile Champions League (n.r. - Viktoria Plzen a fost eliminata de FCSB dupa 2-2 la Bucuresti si 1-4 in Cehia). Insa intotdeauna doar unul poate sa mearga mai departe. Eu mi-am dorit sa mergem in Champions League, dar nu am reusit. Oricum, pentru noi totusi este o realizare faptul ca jucam in grupele Europa League", a spus tehnicianul Viktoriei Plzen.

"Un avantaj este macar faptul ca avem informatiile despre adversar, avem materialele si putem sa le studiem. Putem sa analizam greselile noastre din precedentele intalniri pentru a nu le mai repeta. Cand joci un meci tur-retur, prima mansa poate fi decisiva. Dar acum, in grupe, nu va fi cazul. Noi vom juca la Bucuresti asa cum am jucat si in prima mansa din Champions League, pentru ca aici am facut un joc bun (n.r. - Viktoria Plzen a remizat la Bucuresti, 2-2). Daca FCSB nu egala atunci, am fi plecat cu o victorie de la Bucuresti. Deci jocul nostru nu va fi prea diferit de cel pe care l-am aratat atunci".

"FCSB s-a intarit, e clar, pentru ca au venit destui jucatori noi. Insa acesti jucatori noi trebuie sa se acomodeze, nu pot sa joace bine din prima, asa ca nu le va fi usor. Cel mai periculos jucator al lor in precedenta intalnire mi s-a parut Budescu. Dar pe mine ma intereseaza in primul rand jocul nostru. Eu sunt optimist, toata viata am fost asa, desi uneori nu prea se vede acest lucru", a adaugat Vrba.

RATB a prelungit programul de circulatie

Regia Autonoma de Transport Bucuresti (RATB) a decis sa prelungeasca programul de circulatie pe liniile din zona Arenei Nationale. Astfel, mijloacele de transport din liniile 1, 14, 40, 46, 56, 85, 86, 90, 104 si 655 vor avea programul prelungit. De asemenea, participantii la meciul dintre FCSB si Viktoria Plzen vor avea la dispozitie si autobuzele din liniile de noapte.

Programul complet al grupei G:

14 septembrie, ora 22.05: FCSB - Viktoria Plzen; Hapoel Beer-Sheva - FC Lugano;

28 septembrie, ora 20.00: FC Lugano - FCSB; Viktoria Plzen - Hapoel Beer-Sheva;

19 octombrie, ora 20.00: Hapoel Beer-Sheva - FCSB; FC Lugano - Viktoria Plzen;

2 noiembrie, ora 22.05: FCSB - Hapoel Beer-Sheva; Viktoria Plzen - FC Lugano;

23 noiembrie, ora 20.00: Viktoria Plzen - FCSB; FC Lugano - Hapoel Beer-Sheva;

7 decembrie, ora 22.05: FCSB - FC Lugano; Hapoel Beer-Sheva - Viktoria Plzen.

Se vor disputa joi:

Ora 20:00

Grupa A

Slavia Praga - Maccabi Tel Aviv

Villarreal - FC Astana

Grupa B

Young Boys - Partizan

Dinamo Kiev - Skenderbeu

Grupa C

Basaksehir - Ludogorets, in direct pe Telekom sport 4

Hoffenheim - Braga

Grupa D

Austria Viena - AC Milan, in direct pe Telekom sport 2

Rijeka - AEK Atena FC

Grupa E

Apollon - Lyon

Atalanta - Everton, in direct pe Telekom sport 3

Grupa F

FC Copenhaga - Lokomotiv Moscova

Zlin - Sheriff Tiraspol

Ora 22:05

Grupa G

FCSB - Viktoria Plzen, in direct pe PRO TV si Telekom sport 1

Hapoel Beer Sheva - Lugano

Grupa H

Arsenal - FC Koln, in direct pe Telekom 2

FK Crvena zvezda - BATE

Grupa I

Guimaraes - Salzburg

Marseille - Konyaspor

Grupa J

FK Zorya Luhansk - Ostersunds

Hertha Berlin - Athletic Bilbao, in direct pe Telekom sport 4

Grupa K

Vitesse - Lazio, in direct pe Telekom sport 3

Waregem - Nice

Grupa L

Real Sociedad - Rosenborg

Vardar - Zenit Petersburg