Pedro Garcia Cuartango, directorul cotidianului El Mundo, publicatie care are acces la dosarul Football Leaks, a declarat, luni, ca niciun jucator al echipei FC Barcelona nu apare in documentele ce dezvaluie scheme de ascundere a veniturilor. In schimb, alti trei jucatori de la Real Madrid, Luka Modric, Pepe si Fabio Coentrao, sunt acuzati ca au beneficiat de incasarea unor venituri din drepturi de imagine pe firme offshore, scrie News.ro.

Camp Nou, plin la un meci al BarceloneiFoto: fcbarcelona.com

Football Leaks este ancheta mai multor publicatii grupate in reteaua European Investigative Collaborations. Acestea au avut acces la 18,6 milioane de documente oficiale, prin care se arata ca agentul portughez de jucatori Jorge Mendes a pus in practica un sistem offshore de evaziune fiscala de o amploare uriasa, pentru sapte vedete pe care le reprezinta, printre care fotbalistul Critiano Ronaldo si antrenorul Jose Mourinho.

Marti, ancheta jurnalistica a dezvaluit ca si alti jucatori de la Real Madrid, Luka Modrici, Pepe si Fabio Coentrao, au beneficiat de incasarea unor venituri din drepturi de imagine pe firme offshore. Potrivit publicatiei portugheze Expresso, Pepe si Fabio Coentrao, reprezentati si ei de Jorge Mendez, au ascuns de fisc in total 7 milioane de euro venituri, prin firme din Insulele Virgine Britanice, respectiv Panama.

La randul sau, Modric a cedat drepturile de imagine unei firme deschise in Luxemburg, controlata de sotia sa, Vanja, si avand numele fiului sau, Ivano, a aratat El Mundo. Astfel, croatul a platit impozite de 1 la suta in Luxemburg, in loc de 51 la suta in Spania.

Luka Modric nu a trecut niciun venit din drepturi de imagine in declaratiile fiscale din 2013 si 2014, dar a recunsocut ca este actionar la societatea din Luxemburg, care are un patrimoniu de 14 milioane de euro. Aceasta situatie ar fi alertat fiscul spaniol, care a deschis o ancheta la inceputul acestui an.

Desi nu figureaza in documentele Football Leaks, unii dintre fotbalistii Barcelonei, ca Messi, Neymar, Mascherano, au sau au avut destule probleme cu justitia spaniola din cauza neregulilor financiare comise.