Federatia Romana de Canotaj a precizat, joi, intr-un comunicat, dupa ce datele medicale ale canotoarei Roxana Cogianu au fost facute publice de hackerii rusi, ca sportiva romana a suferit in 2014 o interventie chirurgicala care a necesitat tratament medicamentos, iar Federeatia Internationala de Canotaj si Agentia Mondiala Anti-Doping au fost informate.

Foto:

"Urmare a informatiilor aparute in media privind mentionarea canotoarei Cogianu Roxana pe lista sportivilor care au folosit substante interzise, dorim sa facem urmatoarele precizari: informatiile publicate se refera la faptul ca in anul 2014, sportiva Cogianu Roxana a suferit o interventie chirurgicala care a necesitat un tratament medicamentos. Conform regulilor WADA, FR Canotaj si sportiva mentionata au transmis documentele medicale necesare si au informat Federatia Internationala de Canotaj si WADA. Aceasta si nimic mai mult este singura legatura a sportivei Cogianu Roxana cu situatia prezentata in diverse medii de informare", se arata in comunicatul de joi al FR Canotaj, potrivit News.ro.

Tot joi, presedintele ANAD, Graziela Vajiala, a declarat pentru News.ro ca in informarea trimisa forului de catre WADA nu figureaza alti sportivi romani, in afara Roxanei Cogianu, ale caror date medicale sa fi ajuns la grupul de hackeri Fancy Bears, care a spart serverele agentiei mondiale.

"Am primit un mail informativ asupra situatiei de la WADA, dar la noi nu e problema, nici macar cu Roxana Cogianu. Ea a primit aceasta exceptie de uz terapeutic in 2014 de la federatia internationala. A avut amigdalita purulenta, a fost operata si a avut aprobare pentru folosirea de antiinflamatorii. Conform informarii de la WADA, alti sportivi romani nu mai sunt, in prezent, ale caror date medicale sa fi ajuns la acest grup de hackeri. De asemenea, am fost informati ca datele medicale sustrase privesc doar aceste exceptii de uz terapeutic. Sa speram ca e doar asta, ce mai pot spune?", a declarat Graiela Vajiala.

Canotoarea Roxana Cogianu, medaliata cu bronz in proba de 8+1 de la Jocurile Olimpice de la Rio, se afla pe lista sportivilor depistati pozitiv, conform unor noi informatii confidentiale ale Agentiei Mondiale Antidoping publicate de grupul de hackeri rusi Fancy Bears.