​Brazilianul Joao Havelange, fost presedinte al Federatiei Internationale de Fotbal (FIFA), a incetat din viata marti, la varsta de 100 de ani, intr-un spital din Rio, informeaza Agerpres.

Joao HavelangeFoto: fifa.com

Havelange, care a fost presedinte al FIFA intre 1974 si 1998, era internat in spitalul Samaritano din Rio de Janeiro din cauza unor probleme pulmonare. In ultimii ani, starea lui de sanatate se degradase.

In urma unui scandal de coruptie, el a demisionat in 2013 din functia de presedinte de onoare al FIFA.

Havelange a fost presedintele Confederatiei Braziliene a Sportului (CBD) intre 1956 si 1974. Din 1958 pana in 1973 a condus fotbalul din Tara Cafelei, iar apoi a fost presedinte FIFA intre 1974 si 1998. Havelange l-a intrecut la voturi pe englezul Stanley Rous, devenind astfel primul presedinte din afara Europei pentru forul mondial.

Jean-Marie Faustin Goedefroid Havelange, nascut la Rio intr-o familie de origine belgiana in timpul Primului Razboi Mondial, a fost amestecat in scandalul legat de falimentul firmei de marketing ISL. Ancheta arata ca el a primit comisioane de milioane de dolari.

Havelange a demisionat de la CIO in 2011 pentru a evita o sanctiune a miscarii olimpice dupa 48 de ani de prezenta.

Joao Havelange a contribuit la desemnarea Braziliei drept gazda a Cupei Mondiale de fotbal din anul 2014 si a Jocurilor Olimpice de la Rio din acest an (5-21 august).

Pentru a aminti episoade mai putin cunoscute ale parcursului sau, Havelange a participat de doua ori la JO ca sportiv: la Berlin in 1936, la natatie, si la Helsinki in 1952, la polo pe apa.