​„Un miracol fotbalistic”, „surpriza turneului”, „magia elfilor”. Sunt câteva din expresiile folosite de jurnaliștii prezenți în Franța în încercarea de găsi cuvintele potrivite să descrie povestea Islandei la Euro.

Minge de fotbalFoto: Dppi/Joaquin Corchero / Zuma Press / Profimedia

O poveste care a cucerit Europa încă dinaintea primului meci. Cu doar 330.000 de locuitori, Islanda scrisese istorie prin simpla calificare, fiind cea mai mică țară care a participat vreodată la un campionat european, una cu doar 21,508 de jucători legitimați. 27.000 de islandezi, adică 8% din populație, au călătorit astfel din insula vulcanilor și ghețarilor în Franța să-și vadă echipa națională jucând la primul turneu final din istorie. Dar Islanda nu s-a calificat printr-o minune, ci după ce-a învins echipe ca Cehia și Turcia în preliminarii, lăsând acasă Olanda.

Cu toate astea, lumea fotbalului european nu le dădea mari șanse într-o grupă cu Portugalia, Austria și Ungaria, dar fiecare pas pozitiv – două egaluri și o victorie – le-a adus noi fani. Cu toții iubim poveștile echipelor mici care răstoarnă tradiții fotbalistice și ne fac să credem în miracole, iar până acum, Islanda e, alături de Țara Galilor, una dintre ele.

Cum a ajuns însă o țară fără tradiție fotbalistică, unde acum 15 ani fotbalul nu era un sport profesionist și unde se putea juca doar trei luni pe an, să lupte pentru un loc în sferturile campionatului european? Dincolo de miracolul fotbalistic, performanța islandeză e și rezultatul unui plan pe termen lung, a unor investiții bine gândite și a pasiunii pentru fotbal.

Citește explicațiile, în continuarea articolului de pe Lead.ro.