Fara victorie dupa doua partide disputate la Euro 2016, Romania are o singura varianta pentru partida cu Albania, din aceasta seara: Victoria. Un succes ii poate duce pe tricolori in optimi chiar si de pe locul doi, in anumite conditii. Varianta plauzibila ramane insa o posibila calificare de pe locul trei din Grupa A.

Anghel IordanescuFoto: HotNews / DP

Programul meciurilor de pe 19 iunie de la Euro 2016.

Se vor disputa duminica, de la ora 22:00

Romania - Albania

Franta - Elvetia

Cum se prezinta situatia in acest moment:

Clasament Grupa A:

1. Franta - 6 puncte (4-1)

2. Elvetia - 3 puncte (2-1)

3. Romania - 1 punct (2-3)

4. Albania - 0 puncte (0-3)

In primul rand, victoria este singura (exista si o varianta utopica in cazul unei remize) care ii poate face pe tricolori sa spere la "optimile" competitiei din Franta.

Calculele de mai jos sunt facute plecand de la premisa ca Romania se va impune in fata Albaniei.

  • Daca Romania se impune cu 1-0 in fata Albaniei (un rezultat plauzibil tinand cont cat de mult marcheaza tricolorii), iar Elvetia pierde si ea tot cu 1-0 in fata Frantei, atunci echipa lui Anghel Iordanescu va termina grupa pe locul doi - calificare directa in optimi (Romania va avea golaveraj 3-3, fata de 2-2 al Elvetiei).
  • Daca tricolorii se impun la doua goluri diferenta in fata Albaniei, iar Elvetia pierde la un singur gol cu Franta, Romania va incheia peste Elvetia in grupa, gratie golaverajului superior.
  • Romania castiga la limita cu Albania, iar Elvetie pierde la cel putin doua goluri diferenta cu Franta, atunci Romania va fi peste Elvetia datorita golaverajului superior.
  • Daca Romania va termina Grupa A pe locul doi, atunci va juca in optimi la Saint-Etienne, pe 25 iunie, impotriva locului doi din Grupa C (este posibil sa fie Polonia).
  • Daca Elvetia nu pierde cu Franta, ipotetica victorie cu Albania va conta numai in clasamentul pentru "locurile 3 care vor duce in optimi".
  • O victorie cu Albania nu garanteaza 100% calificarea in optimi, insa cu patru puncte tricolorii au sanse sa prinda "un bilet" din cele patru care vor duce in optimi (este vorba de locurile trei din grupe).
  • Chiar si o remiza cu Albania ar putea duce Romania in optimi, insa in aceasta varianta tricolorii vor fi la mana mai multor rezultate (varianta greu de luat in seama).

In cazul in care ne vom califica de pe locul trei din Grupa A, atunci variantele de joc vor fi urmatoarele:

  • 25 iunie, cu castigatoarea Grupei B (ar putea fi Anglia). Meciul va avea loc pe "Parc des Princes" din Paris.
  • 26 iunie, cu castigatoarea Grupei C (sanse mari sa fie Germania), intr-o partida care se va disputa la Lille.

Criterii de departajare pentru echipele care vor incheia grupele pe locul trei:

  • Numarul de puncte
  • Golaveraj (in caz de egalitate de puncte)
  • Numarul de goluri marcate (egalitate de puncte si de golaveraj)
  • Clasamentul fair-play, avantaj pentru echipele cu mai putine cartonase (varianta existenta pentru egalitate perfecta: puncte, golaveraj, numar de goluri marcate, primite).

Infrangerea cu Albania este singura care garanteaza un loc "sigur" intr-un avion cu destinatia "Aeroportul Henri Coanda" din Bucuresti.

Cum arata in acest moment clasamentul in timp real al locurilor 3:

1 Irlanda de Nord 3 (2-1)

2 Slovacia 3 (3-3)

3 Portugalia 2 (1-1)

4 Cehia 1 (2-3)

5 Romania 1 (2-3)

6 Suedia 1 (1-2).