Se pare ca atunci cind condamna zgomotos violenta din fotbal, multi patroni, actionari ori antrenori, n-o fac nicidecum din repulsie fata de violenta ci pur si simplu din frustrare, din neputinta de a intrece violenta suporterilor. Angrenati impreuna cu fanii ultras intr-o lamentabila sarabanda a nesimtirii si brutalitatii, sefii fotbalului nu suporta insurectia “prostimii” si le repugna sa-si vada copiate, depasite si coplesite gesturile exemplare, de ctitori ai grobianismului.

Cita insolenta iti trebuie tie, unui neica-nimeni ca sa imiti, incercind sa-arunci in derizoriu, celebrul croseu al lui Meme sau mai putin celebra mina infipta de Dinu in gitul politistului?! Cit tupeu iti trebuie ca sa plagiezi invectivele bituminoase ale lui Panduru ori sa faci pantomima imprumutind gesturile triviale ale lui Zenga?! Ceea ce incearca, de fapt, legea lui Mitica nu e stoparea violentei din fotbal, ci impiedicarea circulatiei libere a mitocaniei de la Contra la “Tweety”si invers, de la plebeul din peluza la patricianul din loja si invers. Violenta trebuie sa ramina privilegiul boierilor si-al “badigarjilor” lor, ea are dreptul sa fie transferata doar in familie, sa treaca de la Smarandescu la Gigi(sau invers), de la Gigi la Meme, de la Meme la Dinu, de la Turcu la gorila lui Turcu si de-acolo direct in “mitologia” mediatica.....

”Va spunem, in citeva minute, Ce-a patit Turcu la Vaslui!”, suna imbietor capul de afis al stirilor sportive pe scurt. Filmata din trei unghiuri, reluata de n ori, “patania Turcului, de la Vaslui” se instaleaza in imaginarul colectiv de-a dreapta upercutului lui Bute si de-a stinga paradei Luminitei Hutupan.

Scena care combina secvente din wrestling, “JFK”, “Onoarea familiei Prizzi”, “Garcea si oltenii” e coplesitoare si saturata de “gesturi tehnice”: bulgarele izbeste fruntea eminesciana a “actionarului” cu precizia glontului lui Oswald, aschii de zapada improasca asistenta ingrozita, victima se precipita-ntr-un “tackling” la moravurile neamului prost, telespectatorul se amuza ca la urs. In coltul din dreapta-jos al ecranului, insa, departe de spotul de lumina si culoare degajat de “reluarea cu capul” a play-maker-ului din centrul actionariatului dinamovist, gorila clonata dupa chipul si asemanarea lui, primeste o pasa “printre”, il incolteste pe aruncatorul de bulgare si-l ia la pumni. Nimeni nu vede, nimeni n-aude, politistu e cu spatele, telespectatoru e cu gura pina la urechi, editorul nu se pierde-n amanunte, stiristul e inghitit cu totul de prompter. Reactia steroidului ambulant e inteleasa de toata lumea, e legitima aparare, “iobagul” care a comis lez-majestatea trebuie “sa si-o fure”! Cum sa-l faci de ris pe domnu’ Turcu si sa nu “ti-o furi”?!

Cine-ar putea oare sa-si aminteasca, in aceste momente de cumpana ale “Turcului la Vaslui”, de suspendarea lui Cantona sau macar de cea a lui Meme?! Cine sa-l extraga pe Mitica de sub corola de minuni a noii legi a suporterilor pentru a-i pune in fata o noua lege a oamenilor de fotbal?! Si, mai ales, cine sa ne ridice de urechi, din fata televizoarelor si sa ne puna sa repetam in cor, de 354 de ori: ”Cine e Turcu si ce cauta el la stirile sportive?”. Si: “ Cum de am ajuns sa stiu pe de rost, actionarii lui Dinamo, sa ma minunez de “gesturile tehnice” ale pitecantropilor care-i strajuiesc, neputind sa-mi amintesc, insa, cine-i cea mai buna marcatoare a Romaniei la campionatul mondial de handbal”?!!

Codrut Alin Feher, 36 de ani, Brasov, este cistigator al concursului "Talentul Anului" la Gala Premiilor Ioan Chirila 2007.