Alexander Shprygin a facut inchisoare, a fost fotografiat executand salutul nazist si se defineste ca "patriot". Cu acest pedigree, el este presedintele Asociatiei suporterilor rusi, ale carei elemente radicale au fost aratate cu degetul in cursul violentelor de la Marsilia, scrie AFP.

Alexander ShpryginFoto: vk.com/shprygin

Marti dimineata, in timp ce jandarmeria franceza controla documentele suporterilor dintr-un autocar inchiriat de Asociatia suporterilor rusi (ARS), Alexander Shprygin reclama vehement pe Twitter.

"Suntem asociatia oficiala a suporterilor rusi! Este un circ!", acuza el, cu putin timp inainte ca 43 de suporteri sa fie retinuti.

Sambata, altercatii violente izbucnite intre fanii rusi si englezi s-au soldat cu 35 de raniti la Marsilia, in marja meciului Rusia - Anglia, incheiat cu scorul de 1-1.

Aceste ciocniri au stirbit debutul Euro 2016 si au scos la lumina figura huliganului rus, noteaza AFP.

Incidente violente au avut loc de asemenea si in interiorul stadionului din Marsilia, imediat dupa fluierul de final. Drept urmare, Rusia a fost condamnata de UEFA sa plateasca o amenda de 150.000 de euro si a primit o sanctiune de descalificare cu suspendare: mai exact, nationala rusa va fi descalificata la orice nou incident ce va avea loc pe un stadion si in care vor fi implicati suporterii sai.

Alexander Shprygin, insa, a denuntat organizarea "oribila" a Campionatului european de fotbal.

Nascut in 1977, Shprygin a mers pentru prima oara pe stadion la varsta de 12 ani. Fan al Dinamo Moscova, el si-a castigat notorietatea in randurile huliganismului sub porecla de "Kamancha".

El este de asemenea un apropiat al trupei de metal Korrozia Metalla, ale carei piese, ostentativ rasiste, precum "White Power" sau "Skinhead", figureaza pe lista materialelor extremiste interzise in Rusia.

In 2001, apare intr-o fotografie efectuand salutul nazist in compania vocalistului trupei si a unei femei in sanii goi, un gest pe care l-a explicat ulterior prin starea sa de ebrietate.

"Nu sunt un fascist, nici un nazist", a dat el asigurari, doar un "patriot".

Condamnat la inceputul anilor 2000 la un an de inchisoare, dupa ce a fost implicat intr-o incaierare ce ar fi degenerat in urma furtului unui telefon mobil, el se va apropia apoi de cluburile de suporteri la iesirea din inchisoare si se va integra in cel al Dinamo Moscova in 2007.

In 2012, el a devenit asistentul lui Igor Lebedev, un deputat al partidului de extrema-dreapta LDPR, condus de ultranationalistul Vladimir Jirinovski, tatal deputatului.

La doua zile dupa violentele din Marsilia, Lebedev i-a felicitat pe suporterii rus: "Nu vad ce e rau in faptul ca suporterii se bat (...) As spune dimpotriva, bravo baieti. Continuati!", a scris el pe Twitter.

Devenit presedinte al Asociatiei suporterilor rusi, Alexander Shprygin si-a multiplicat gesturile de sustinere fata de fanii ce participau la incaierari in masa, precum Egor Sviridov, suporter al clubului Spartak Moscova care a fost impuscat mortal in timpul unor ciocnici cu rusi de origine caucaziana, in decembrie 2010.

El nu ezita nici sa-si multiplice comentariile rasiste. Astfel, in 2015, el a explicat presei ruse ca ar vrea sa vada "figuri slave" in echipa nationala si a deplans prezenta "atator fotbalisti straini" in echipa Frantei, echipa "lui Napoleon".