Romania nu mai are un jucator de clasa mondiala, acest lucru fiind remarcat de jurnalistii de la L'Equipe. Gazetarii francezi au intocmit un TOP 5 al celor mai buni jucatori de fotbal din Romania, iar pe prima pozitie se afla Nicolae Dobrin. "Gascanul" este urmat de Gica Hagi, cel supranumit "Maradona din Carpati".

HotNews.roFoto: Hotnews

De la retragerea lui Cristian Chivu in 2014, Romania nu a mai avut un jucator de talie mondiala, sustine L'Equipe, conform Agerpres.

TOP 5 jucatori romani:

1. Nicolae Dobrin

Un tehnician fara pereche, prima vedeta a fotbalului romanesc, a debutat in prima divizie la 14 ani si 10 luni, la FC Arges, unde a jucat aproape toata cariera. In 1972, Dobrin a fost la un pas sa ajunga la Real Madrid, insa afacerea a cazut, in ciuda celor 2 milioane de dolari oferite, atunci o suma uriasa. Jocul lui amintea in acelasi timp de Ivica Osim si de Gunter Netzer. Dobrin insa diviza. Unii ii reprosau ca joaca lent si ca are schimbari de dispozitie, altii erau de parere ca e inadmisibil sa te lipsesti de un asemenea talent. Fals atacant central si fals atacant, Dobrin a fost liderul tehnic al nationalei Romaniei timp de vreo cincisprezece ani, intre 1966 si 1980. El n-a jucat la Mondialul 1970 din cauza unui conflict cu Angelo Niculescu. Apoi, in ultimul tur preliminar al EURO 1972, echivalentul sferturilor de finala, Romania a fost eliminata de Ungaria dupa un meci de baraj.

2. Gheorghe Hagi

Porecla de "Maradona al Carpatilor", devenita un cliseu, descrie atat un om cu caracterul imprevizibil, cat si un conducator de joc genial. Liderul unei generatii care a stralucit la Mondialul 1994, Hagi si-a incheiat cariera internationala (125 de selectii intre 1983 si 2000) jucand alaturi de Chivu si Mutu la EURO 2000. Finalist al Cupei Campionilor cu Steaua in 1989, in strainatate el a obtinut numeroase trofee cu Galatasaray, dupa experiente ratate la Real Madrid (1990-1992) si Barca (1994-1996). In 2000 Hagi a fost desemnat fotbalistul roman al secolului, iar in 2001 a devenit pentru scurt timp selectioner al Romaniei. Au urmat experiente nereusite ca antrenor (Bursaspor, Galatasaray, Steaua), apoi fostul mijlocas a infiintat FC Viitorul si Academia de Fotbal Gheorghe Hagi, cea mai buna din tara.

3. Gheorghe Popescu

Cu siguranta unul dintre cei mai eleganti fundasi din istorie. La apogeul carierei, Popescu era socotit printre cei mai buni jucatori din lume pe postul sau. Ales de sase ori cel mai bun fotbalist roman al anului, el orchestra cu talent organizarea liniei defensive si participa in mod remarcabil la constructie si contraatac. Dupa PSV Eindhoven si Tottenham, au urmat doi ani la Barcelona (1995-1997), unde in primul sezon a fost coechipier cu Gheorghe Hagi. Liberoul a fost capitan al Barcei, cu care in 1997 a castigat Cupa Cupelor si Cupa Spaniei. A urmat experienta Galatasaray, unde, din nou coleg cu Hagi, a castigat Cupa UEFA in 2000. Cu 115 meciuri la nationala, el este pe locul 3 la acest capitol, dupa Dorinel Munteanu si Hagi. In 2014, cand era favorit sa devina presedintele FRF, a fost condamnat la trei ani si jumatate de inchisoare pentru frauda, evaziune fiscala si spalare de bani. A fost eliberat in noiembrie 2015.

4. Marius Lacatus

Lacatus a alternat perioadele bune cu cele proaste. Perioadele mari au fost legate de Steaua, cu care a castigat o finala de Cupa Campionilor si a pierdut alta, trecandu-si in palmares zece titluri de campion al Romaniei. Extrema cu 84 de selectii la nationala nu a jucat la Mondialul din 1994 fiindca a ales neinspirat doua echipe la care a jucat: Fiorentina (1990-1991) si Real Oviedo (1991-1993). Acest mare glumet se transforma intr-un atacant cu jocul dur, aspru, de indata ce intra pe teren...

5. Ladislau Boloni

Inainte de a fi un antrenor de succes, Boloni a fost un jucator excelent, mult timp detinator al recordului de selectii la nationala si ales de doua ori cel mai bun jucator roman al anului 1977 si 1983. Mijlocas muncitor, Boloni purta mereu, din superstitie, tricoul cu numarul 11. "Joc rolul de coordonator si de organizator", se autodefinea el.

Programul Romaniei la Euro 2016:

- 10 iunie, ora 22:00/ Romania - Franta: "Stade de France", Paris

- 15 iunie, ora 19:00/ Romania - Elvetia: "Parc des Princes", Paris

- 19 iunie, ora 22:00/ Romania - Albania: "Parc Olympique Lyonnais", Lyon.