Adriana Maria Marinescu, medicul primar cardiolog de la Institutul National de Medicina Sportiva, a afirmat pentru Mediafax, dupa ce INML a publicat rezultatele autopsiei lui Patrick Ekeng, conform carora acesta suferea de cardiomiopatie hipertrofica, ca fotbalistul era sanatos in ianuarie.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Da, l-am examinat. Imi asum mie in suta, sau suta de mii in suta, cum vreti, rezultatul examinarii. El avea examinari succesive. In 2015 fusese examinat in Franta si era normal, eco-cord si... n-am vazut o coronarografie, e adevarat. Iar eu l-am examinat pe 12 ianuarie si pe 14 ianuarie a facut un eco-cord la Medas. Personal, repet, personal, ma indoiesc ca omul a avut ceva de provenienta cardiaca. Dar, asta este. El avea modificari pe inferolateral, care fenotipic pot apartine sportivilor... Fenotipului african. A facut o ecografie, am vazut-o. L-am rugat sa o legalizeze si pe cea din Franta. In Romania l-am vazut doi cardiologi a caror competenta nu poate fi pusa la indoiala. Asa a fost atunci. Daca se gaseste altceva, asta este!", a declarat medicul primar cardiolog de la Institutul National de Medicina Sportiva, Adriana Maria Marinescu.

Ea a declarat ca sportivul a avut doua ecografii in Bucuresti care erau normale. "Modificarile care sunt pe electrocardiograma, pe suprafata, apartin, cu o specificitate de peste 90%, fenotipului african. Fenotipul african nu are, teoretic, particularitati electrocardiografice descrise ca specifice, in afara acestor unde T negative care pot sa apara si sunt recunoscute in literatura, dar exista, intr-adevar, modificari ale undei T care apar preponderent la atleti, mult mai putin la fotbalisti, insa in cadrul cardiomiopatiei, care este o afectare structurala, intr-adevar, si cu o baza genetica, pot sa apara modificari ale muschiului, ale structurii", a sustinut medicul primar cardiolog care l-a consultat pe Ekeng.

Potrivit acesteia, puteau fi doua evenimente: o cauza traumatica si una netraumatica. "Eu am acceptat-o pe prima", a spus dr. Marinescu.

Medicul afirma ca nu numai analizele din Romania, dar si cele cu care a venit Ekeng din Franta erau normale, cu valori sensibil egale: "El a fost examinat si in Franta. Si era normal. Anul trecut, Societatea Romana de Cardiologie, la sugestia Societatii Europene de Cardiologie, chiar a tinut la grupurile de lucru un curs european cu cardiomiopatiile. Sigur ca determinari genetice poti sa faci foarte multe. Sunt foarte multe sindroame implicate. Eu repet, asta nu este intr-o posibilitate normala si teoretica de a face asa ceva in preventia mortii... Deci puteau fi doua evenimente: o cauza traumatica, pe care eu am acceptat-o pentru ca mi s-a parut... Sau o cauza netraumatica. La cauzele netraumatice intrand moartea subita cardiaca. Si atunci sigur ca da, e vina... Te gandesti: modificari electrolitice, infectii, tulburari mecanice, boli congenitale si asa mai departe. Nu exista acest lucru. (...) La noi asta a fost. Daca ar fi fost o simptomatologie care sa fie legata de unul din aceste examene, baza teoretica era ca ea trebuia sa evolueze 90 de zile de la acest examen. Nu a evoluat, nu stiu ce s-a intamplat. V-am spus, oricare ar fi acel rezultat, eu mi-l asum in baza a ceea ce pot sa imi asum. Eu nu ca nu am pentru cine sa risc, asta este meseria mea. Eu fac preventie. Eu trebuie sa previn evenimentele. Dar dincolo de normalitate nu se poate cere. In momentul in care cei de la Colegiu sau de la Ministerul Sanatatii vor parerea mea, ma cheama, mi-o spun, ei pot sa-si dea cu parerea si fara parerea mea", a mai spus medicul Marinescu.

Ea a declarat ca nu contesta rezultatele la care au ajuns cei de la INML, dar are alta opinie: "Din punctul meu de vedere, el a fost examinat pe 12 ianuarie la mine, pe 14 ianuarie de colegul meu care este un specialist, un profesionist de exceptie, un medic foarte-foarte bun. Din punctul meu de vedere, cardiac, este normal. Eu pot sa am un punct de vedere si l-am avut. Am spus: da, l-am examinat, este pozitia 109 din registru pe 12 ianuarie, am avut documente care spuneau ca ecografia din Franta era normala, ca dimensiuni era aproximativ... Deci n-am ce sa... La mine a fost normal. Nimeni nu are niciun interes sa riste. Omul a fost normal cardiac. In momentul in care va aparea un comunicat al Ministerului Sanatatii il voi citi, daca voi fi chemata la Colegiu voi spune ce v-am spus, dar asta e o discutie teoretica. Nu am niciun motiv sa ma ascund, am 21 de stopuri cardiace reanimate, sunt cardiolog din 93, asa ca, slava Domnului...".

Citeste si:

Institutul National de Medicina Sportiva, pentru HotNews.ro: "Patrick Ekeng era apt pentru sportul de peformanta. Toate investigatiile in cazul sau au fost bune, nu au ridicat suspiciuni"

Decesul lui Patrick Ekeng: Autopsia in cazul fotbalistului nu a fost relevanta pentru a stabili cauza mortii

Ambulanta a avut nevoie de 3 minute pentru a ajunge la jucator, care a decedat desi spitalul e langa arena de fotbal"

Dosar penal in rem deschis in cazul mortii fotbalistului Patrick Ekeng.

Fotbalistul dinamovist Patrick Ekeng (26 de ani) a murit vineri seara dupa ce s-a prabusit pe teren in timpul meciului dintre Dinamo si FC Viitorul Constanta (3-3).