Ies la iveala alte detalii in ceea ce priveste moartea fulgeratoare a lui Patrick Ekeng (26 de ani). Conform Gazetei Sporturilor, in ambulanta care l-a dus pe jucatorul lui Dinamo la Spitalul Floreasca exista un defibrilator, dar acesta nu a fost folosit. "Daca medicul facea manevrele de care era nevoie, cu monitor defibrilator, prindea ritmul cardiac si ii dadea soc electric, il scotea imediat din stop", a precizat un cadru medical care a intervenit si la incendiul din clubul Colectiv.

Defibrilatorul care i-ar fi putut salva viata lui EkengFoto: Alex Nicodim/ Gazeta Sporturilor

De asemenea, politia criminalistica a descins la sediul Puls, acolo unde a pozat si a filmat ambulanta (B 973 LTD) cu care Ekeng a fost transportat la urgente.

Presa internationala relateaza pe larg moartea lui Patrick Ekeng: "Ambulanta a avut nevoie de 3 minute pentru a ajunge la jucator, care a decedat desi spitalul e langa arena de fotbal"

Dosar penal in rem deschis in cazul mortii fotbalistului Patrick Ekeng.

Un cadru medical care a intervenit la tragedia de la clubul Colectiv a explicat pentru Gazeta Sporturilor unde s-a gresit si de ce se poate spune ca Ekeng a murit cu zile.

"In primul rand e socant ca nu vine medicul imediat. Apoi, jucatorul nu trebuia miscat! Protocolul spune ca trebuie facute manevre de resuscitare, masaj cardiac imediat, respirație gura la gura, pana venea ambulanta cu un defibrilator. Daca nu avea, trebuia sa cheme salvarea de stat, nu se pleaca de pe loc! Se pierd minute importante pentru creierul lui. Trebuia sa aiba si tub de oxigen. Protocolul de stop cardio-respirator e acelasi peste tot, nu conteaza ca era ambulanta privata.

Se vede ca pacientul avea spume la gura, cade secerat, face convulsie dupa convulsie, cineva incearca sa-i scoata limba, dar daca n-are Diazepam intra in stop respirator si apoi cardiac. Se vede cum l-au aruncat pe targa, nici macar n-o lasa jos. El nu trebuia miscat! Au fost minute bune pierdute pana vine un medic langa el. Unde era de n-a venit mai repede? Trebuia sa stea langa gazon. Vad si o trusa care nu este conforma. Daca medicul era langa el si facea manevrele de care era nevoie, cu monitor defibrilator, prindea ritmul cardac si ii dadea soc electric, il scotea imediat din stop. Maniera si timpul in care s-a intervenit i-au sapat groapa lui Ekeng!"

Ce spune Serban Bradisteanu,seful Sectiei de chirurgie cardiovasculara a Spitalului Floreasca din Capitala

"S-ar fi putut face totul ca sa aiba sansele cele mai mari sa fie salvat. In primul rand, o ambulanta care participa la astfel de competitii ar trebui sa fie super-dotata, asa cum sunt cele SMURD. Sa fi avut si asistenti calificati, si medic, si aparatura necesara.

Daca ar fi avut la dispozitie un defibrilator, ca sa afle ce fel de tulburare avea, ar fi putut trage o concluzie urgenta daca trebuie defibrilat sau facut altceva. Daca s-ar fi facut manevrele de defibrilare in cele 3 minute, sansele lui de supravietuire ar fi fost maxime.

Cele trei minute au fost pierdute, au fost foarte lungi si au diminuat foarte mult sansa de supravietuire. Au fost trei minute pe teren plus drumul pana la spital. In total, 6-8 minute. Asta a diminuat drastic posibilitatea de a fi resuscitat. In plus, ambulanta nu a avut personalul care sa faca astfel de manevre.

Cine e responsabil plateste! Trebuie stabiliti exact pasii actiunii si raspunzatorii. Cineva trebuie sa raspunda, inclusiv clubul! Ar fi trebuit sa verifice ce contract aveau cu Ambulanta", a afirmat Serban Bradisteanu, la B1 TV.

Fotbalistul dinamovist Patrick Ekeng (26 de ani) a murit vineri seara dupa ce s-a prabusit pe teren in timpul meciului dintre Dinamo si FC Viitorul Constanta (3-3).