Romania va juca primul meci amical din aceasta saptamana impotriva Lituaniei, partida urmand sa aiba loc la Giurgiu, pe stadionul "Marin Anastasovici". Anghel Iordanescu a promis ca va oferi mai multe sanse rezervelor, pentru ca in disputa cu Spania (de duminica, de la Cluj) sa joace cu titularii de drept ai primei reprezentative. Romania vs Lituania va fi in direct pe TVR1 si Dolcesport si LiveText pe HotNews.ro de la ora 20:00.

Nationala RomanieiFoto: HotNews / DP

Stadion: "Marin Anastasovici", Giurgiu

Ora 20:00, Dolce, TVR direct, HotNews.ro LiveText

Echipe probabile:

Romania: Pantilimon - Matel, Chiriches, Dragos Grigore, Toșca - Pintilii, Hoban - Ad. Popa, N. Stanciu, B. Stancu - Keseru

Rezerve: Tatarusanu, S. Lung jr., St. Filip, Moti, Gaman, Sepsi, Florin Andone, Torje, Ropotan, Sanmartean, Hora, Fl. Tanase, Sapunaru, Rusescu, A. Ivan. Antrenor: Anghel Iordanescu

Lituania: Cerniauskas - Cesnauskis, Mikucis, Klimavicius, Andriuskevicius - Panka, Zulpa - Mikoliunas, Slivka, Cernych - Spalvis.

Rezerve: Setkus, Zubas - Freidgeimas, Vaitkumas, Borovskij, Beneta, Girdvainis, Luksa, Kuklys, Petravicius, Veliulis, Verbickas, Matulevicius. Antrenor: Edgaras Jankauskas

  • In ultimul an, Romania a disputat sapte partide: doua victorii cu Feroe si cinci remize: cu Irlanda de Nord (0-0), Ungaria (0-0), Grecia (0-0), cu Finlanda (1-1) si cu Italia (2-2).
  • In ultimul an, Lituania a disputat opt meciuri. A inregistrat sase infrangeri, o remiza (1-1 cu Slovenia) si o victorie (2-1 cu San Marino). Se afla pe locul 108 in clasamentul FIFA. Cea mai buna clasare: 37, in octombrie 2008, cea mai slaba: 128, in februarie 2016. 
  • Ultimul meci dintre cele doua nationale a avut loc in 2008, in preliminariile pentru Mondialul din Africa de Sud. Atunci, la Cluj (pe stadionul CFR-ului), Lituania s-a impus cu un incredibil 3-0. Selectioner era atunci Victor Piturca.
  • Daca va fi folosit in aceasta seara, Nicusor Stanciu (FC Steaua) va debuta in prima reprezentativa a Romaniei.
  • La oaspeti, in poarta va fi Cerniauskas (fotbalistul celor de la Dinamo), in timp ce Matulevicius are si el sanse mari sa evolueze la Giurgiu (este atacantul celor de la FC Botosani).
  • Federatia Romana de Fotbal a anuntat ca a cheltuit 488.000 € pentru organizarea partidelor amicale cu Lituania si Spania.
  • Spectatorii sunt rugati sa vina la meci mai devreme, pentru a fi timp suficient sa treaca prin toate filtrele de siguranta. A fost sporit controlul la arena, dupa atentatele teroriste de la Bruxelles. 
  • Cum ar putea arata un prim "11" al jucatorilor neconvocati de selectionerul Iordanescu: Nita (Steaua) - Papp (Steaua), Tamas (Steaua), Gardos (Southampton), Rat (Rayo Vallecano) - Anton (Dinamo), Bicfalvi (Dinamo) - Chipciu (Steaua), Budescu (Dalian Yifang), Maxim (Stuttgart) - Alibec (Astra), conform (Dolcesport).
  • Anghel Iordanescu se afla in coada listei in ceea ce priveste salariul selectionerilor care vor fi prezenti la EURO 2016. Antrenorul roman primeste 10.000 de euro pe luna. In urma lui "Tata Puiu" se afla, conform financefootball.com, doar Leonid Slutsky (Rusia - fara salariu) si Bernd Storck (Ungaria - nu a fost comunicat salariul). Roy Hodgson (Anglia) este cel mai bine remunerat - 5 milioane de euro pe an.
  • Romania se afla pe locul 16 in clasamentul FIFA. Cea mai buna clasare a fost locul 3, in septembrie 1997. Cea mai slaba: 57, februarie 2011 si septembrie 2012.
  • Ultimul meci disputat de tricolori a avut loc pe 17 noiembrie 2015, atunci cand Romania a remizat, in deplasare, cu Italia, scor 2-2, intr-o partida amicala.
  • Recordul de selectii este detinut de Dorinel Munteanu (134), acesta fiind urmat de Gica Hagi (124). Din jucatorii in activitate, primul este Razvan Rat (locul 4, cu 108 selectii).
  • Gica Hagi si Adrian Mutu conduc in ierarhia marcatorilor echipei nationale: ambii cu cate 35 de reusite. Din fotbalistii in activitate, Ciprian Marica este primul - locul 4, cu 25 de goluri.

Nationala Romaniei, in 2008, la infrangerea cu 3-0 de la Cluj cu Lituania.

*Foto: FRF.RO